Cea de-a treia zi de luni din luna ianuarie, ”Blue Monday”, este considerată cea mai tristă zi din an, iar în 2023, aceasta pică pe data de 16. Chiar dacă originile acestei zile de luni sunt misterioase și controversate, cei mai mulți oameni experimentează în această zi sentimente profunde de tristețe, neliniște sau anxietate.
Iată câteva modalități prin care putem cambate aceste stări neplăcute.
Blue Monday a apărut pentru prima dată într-un comunicat de presă al companiei Sky Travel, în anul 2005, care a demonstrat printr-un calcul inedit faptul că a treia zi de luni din ianuarie este cea mai tristă zi din an.
Se pare că organismul se resimte după alcoolul, preparatele destul de grele și dulciurile consumate cu prilejul sărbătorilor. Datoriile și bugetul redus din cauza cheltuielilor pentru cadouri, adaugă un stres în plus pentru oamenii din toată lumea. În plus, zilele scurte și faptul că suntem privați de lumina naturală poate scădea nivelul de vitamina D din organism, ceea ce are efecte importante asupra stării de bine. Opusul acestei zile este ultima vineri din luna iunie.
„Calculul a ţinut cont de o serie de factori, cum ar fi vremea, datoriile acumulate de sărbători, timpul scurs de la Crăciun, salariul lunar, perioada ce a trecut de la eșecul rezoluțiilor de Anul Nou și nivelul scăzut de motivație atins în urma suprapunerii tuturor acestor evenimente dar şi întoarcerea la muncă după sărbătorile de iarnă, o situație financiară mai precară decât în luna anterioară și, per total, o stare generală deprimantă”, se arată pe pagina MedLife.
Iată cum putem combate stările neplăcute de Blue Monday
Revenirea la rutina zilnică, după euforia Sărbătorilor, nu e uşoară, iar unele persoane se pot confrunta cu stări neplăcute la început de an. Chiar dacă Blue Monday nu este demonstrată științific, iar experții au combătut formula, susținând că este lipsită de sent, toată lumea trebuie să cunoască modalități prin care pot alunga tristețea, neliniștea sau anxietatea.
Exerciții fizice regulate sau plimbări cu 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi;
O dietă echilibrată și o hidratare corespunzătoare;
Somn odihnitor;
Activități relaxante, cum ar fi programele sau aplicațiile de relaxare sau de wellness, care pot încorpora meditație, relaxare musculară sau exerciții de respirație, cititul, muzica;
Stabilirea unor obiective și priorități, care pot anula temerile și îngrijorările cu privire la propria persoană;
Practicarea recunoștinței. Este recomandat să notezi zilnic, într-un jurnal, un lucru pentru care ești recunoscător la final de zi. Acest lucru te va face să te bucuri de lucrurile pe care le ai și vei rămâne și cu amintiri frumoase;
Discuții sincere cu prietenii sau membrii familiei care pot oferi sprijin emoțional și ajutor practic;
Stabilirea unui buget pentru a gestiona cheltuielile;
Respectarea unui program zilnic bine pus la punct. Studiile au demostrat că persoanele care respectă un anumit program și au o viață ordonată sunt persoane mult mai fericite, deoarece au mai mult timp pentru ei și pentru cei dragi.
Activitatea sexuala este una din cele mai placute si minunate tehnici de management al anxietatii;
Zâmbiți;
Concentrati-va asupra unor lucruri care va fac placere;
Vitamina B va va ajuta in lupta cu tulburarile de stres si anxietate;