La data de 1 decembrie, românii sărbătoresc Ziua Națională a României, iar cu această ocazie vor participa la numeroase evenimente organizate în toată țara. Ministerul Apărării a anunțat le ce oră va avea loc parada militară din București anul acesta. Iată toate detaliile despre mult așteptatul eveniment.
Citește și: Vero Căliman, adevărul despre relația cu Mirela Retegan: „Felul în care s-a simțit ea, e problema ei”
Ministerul Apărării anunţă că duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 10.00, se va desfăşura parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcului de Triumf, din Bucureşti.
La Parada militară vor defila, alături de trupele Armatei României, şi militari străini din cadrul detaşamentelor dislocate în ţara noastră, precum şi din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României, precizează MApN. Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii în unele garnizoane în care sunt dislocate unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului naţional vor desfăşura ceremonii militare.
De asemenea, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz. Cei care nu pot ajunge la eveniment, pot urmări întreaga ceremonie live pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.
Citește și: Dealer-ul argentinian care i-ar fi furnizat substanțe interzise lui Liam Payne rupe tăcerea
Data de 1 decembrie marchează un moment important din istorie românilor, motiv pentru care în fiecare an este sărbătorită în toată țara cu parade militare și alte manifestații. La această dată, în 1918, a fost convocată la Alba Iulia Adunarea Națională a Românilor, în cadrul căreia s-a decis unirea necondiționată a Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România. Fericitul eveniment a avut loc după ce pe 27 martie și 28 noiembrie a fost votată unirea în Basarabia și Bucovina. Tot la Alba Iulia s-a format și Marele Consiliu Național Român, care a numit un guvern provizoriu. Guvernul a ratificat Marea Unire la data de 11 decembrie, iar în aceeași zi declarația a fost înmânată regelui Ferdinand, care a promulgat decretul de sancționare a unirii. Recunoașterea Unirii Transilvaniei cu România a avut loc în urma Tratatului de Pace de la Trianon, încheiat între Puterile Aliate și Asociate și Ungaria, în 1920.
Data de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi Națională a României în anul 1990, după ce a fost promulgată de președintele Ion Iliescu. Între anii 1866-1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, iar, ulterior, până în 1989, pe 23 august.