Data de 1 Mai este cunoscută drept Ziua Internațională a Muncii, iar cu această ocazie românii se bucură de un weekend prelungit în 2023, având liber în ziua de luni. De-a lungul timpului, a rămas un fel de tradiție, ca de 1 Mai să mergem la mare sau să facem grătar, iar preparatul care nu lipsește niciodată de pe mesele românilor este micul.
Citește și: Străzi deschise București 2023: Programul evenimentelor
Cu siguranță toți românii consideră micii o specialitate autohtonă, însă acest preparat este disputat și de alte țări, precum Bulgaria, Grecia și Turcia. Cu toate acestea, legeanda românească spune că micii au fost pregătiți din întâmplare prima dată în Centrul Vechi al Capitalei, în urmă cu 100 de ani.
Citește și: Locuri de vis în România în care s-au filmat pelicule celebre
Așadar, în România povestea micului a început în secolu al XIX-lea, la hanul „La Iordachi”din București, foarte cunoscut pentru cârnații săi la acea vreme. Restaurantul s-a deschis în anul 1957 și este locul în care micii aveau să devină atât de populari pe mesele românilor. Totul a început când într-o zi, Iordache Ionescu, un bucătar iscusit din București, a rămas fără mațe pentru cârnații săi, însă a fost inspirat să pună carnea direct pe grătar și așa au apărut micii.
Ulterior, pe majoritatea grătarelor din localurile bucureștene au început să apară tot mai des mici, semn că oamenii erau fascinați de gustul noului preparat. În zilele noastre, micii se bucură de o popularitate la fel de mare, mai ales „micii mari”, care sunt serviți pe Dealul Negru. Aproape toți cei care trec pe DN7, drumul care leagă Pitești de Râmnicu Vâlcea, fac popas la Dedulești, ca să mănânce “un mic mare”. Zilnic, aici sunt pregătiți și vânduți între 1.500 şi 2.000 de mititei.