Close sidebar
Stiri

1 Mai 2024 - Ziua Internațională a Muncii. Ce semnificație are această zi?

Pe 1 Mai 2024 se sărbătorește Ziua Internațională a Muncii [Sursa foto: freepik]

Angajații din România se pot bucura de o zi liberă pe data de 1 Mai, când este sărbătorită Ziua Internațională a Muncii. Iată ce semnificație are aceasta.


In articol:

Angajații din România vor avea liber pe data de 1 Mai, când este sărbătorită Ziua Internațională a Muncii. Cu această ocazie, mulți dintre ei aleg să meargă la mare sau să petreacă alături de prieteni la un grătar. Totuși, această zi nu este doar despre distracție, ci și despre eforturile muncitorilor din întreaga lume, care au luptat de-a lungul timpului pentru a-și apăra drepturile. Iată care este semnificația datei de 1 Mai. 

Citește și: Elevii intră în vacanța de Paște pe 27 aprilie 2024? Când se întorc la școală?

Românii se bucură de o zi liberă de 1 Mai
Angajații din România au liber în ziua de 1 Mai 2024[Sursa foto: freepik]

Ce semnificație are Ziua Internațională a Muncii?

Ziua Internațională a Muncii, sărbătorită pe 1 Mai, amintește de eforturile depuse de muncitori, precum și de mișcările muncitorești care au contribuit la stabilirea unor drepturi sociale și economice pentru angajații din întreaga lume.

În trecut, muncitorii erau obligați să lucreze până la 15 ore pe zi, erau prost plătiții și nu beneficiau de condiții optime în care să își desfășoare activitatea. Treptat, au apărut mai multe mișcări, prin care aceștia și-au cerut drepturile și au stabilit un program adecvat de muncă. 

Cea mai cunsocută mișcare este cea care a avut loc la Chicago în 1886. Potrivit libertatea.ro, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canada au ieșit în stradă și au cerut ca programul de muncă să fie stabilit la 8 ore, iar săptămână să cuprindă 48 de ore lucrate. Protestele au continuat pe parcursul mai multor zile și au dus la o confruntare cu forțele de ordine, în urma căreia au decedat și au fost rănite mai multe persoane. Treptat, mișcarea a devenit mondială. 

La doi ani de la aceste proteste, social-democrații afiliați la așa-numita Internațională a ll-a au stabilit ca ziua de 1 mai să fie o zi internațională a muncitorilor. În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I, iar ulterior a devenit sărbătoare națională în perioada comunismului.

Citește și: EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic campion”

Pe 1 Mai se sărbătorește Ziua Internațională a Muncii. Ce semnificație are aceasta?
1 Mai este zi liberă legală pentru angajații din România[Sursa foto: freepik]

Românii se bucură de o zi liberă de 1 Mai 2024

Ziua de 1 Mai este recunoscută drept zi liberă legală pentru angajații din România și se pare că anul acesta și data de 2 mai ar putea fi liberă pentru unii dintre ei. Având în vedere că pe data de 5 mai, românii vor sărbători Paștele, iar cu aceasă ocazie vor avea liber în Vinerea Mare, pe 3 mai, dar și în prima și a doua zi de Paște, aceștia ar putea beneficia de încă o zi liberă pentru a se bucura de o mini-vacanță. 

Data de 2 mai este zi liberă anul acesta pentru a face punte între sărbătorile de Paște și Ziua Muncii. Deși bugetarii vor beneficia de această zi liberă, angajații din sectorul privat trebuie să discute cu angajatorul despre acest aspect. În funcție de specificul locului de muncă, și cei de la privat ar putea avea liber pe 2 mai.