- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Data de 1 Martie are o semnificație aparte pentru românii de pretutindeni, care abia așteaptă să dăruiască mărțișoare persoanelor dragi din viața lor. Mărțișorul este considerat simbolul primăverii, iar potrivit credințelor populare, ar trebui să fie purtat în primele două săptămâni ale lunii martie sau chiar toată luna pentru a atrage norocul în viața noastră. Vezi aici p se poartă acesta.
Citește și: Mărțișor 2024: Cele mai frumoase tradiții românești
Unde se poartă Mărțișorul?
Din cele mai vechi timpuri, mărțișorul este purtat în piept, pe partea stângă, sau la încheietură, simbolizând bucuria de a trăi și dragostea de viață. În trecut acesta era confecționat din mătase albă și roșie, iar tradiția de a-l purta în prima zi de primăvară s-a păstrat până în zilele noastre. Mărțișorul tradițional se pune în dreptul inimii și are o semnificație aparte pentru cea care îl poartă, aducându-i fericire, sănătate și prosperitate.
În majoritatea zonelor din țara noastră, băieții dăruiesc fetelor mărțișoare, în semn de admirație și respect în prima zi a lunii martie. Cu toate acestea, în Moldova, fetele sunt cele care le dăruiesc băieților mărțișoare pe data de 1 Martie, urmând ca aceștia să le dăruiască și ei la rândul lor un mărțișor pe data de 8 martie. Potrivit tradiției, celor care întâmpină primăvara purtând un mărțișor, li se vor îndeplini toate dorințele în lunile următoare.
Citește și: Vremea se răcește din nou în România! Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Care este semnificația Mărțișorului?
Conform credințelor populare, mărțișorul este înzestrat cu puteri deosebite și are rolul de talisman, deoarece poartă noroc, apără purtătorul de forțele malefice, previne îmbolnăvirea în lunile care urmează, ține departe deochiul și protejează împotriva razelor orbitoare ale soarelui. Tradiția mărțișorului este veche de mii de ani și își are originile în practicile agrare ale dacilor, care realizau pe timp de iarnă șiraguri de pietricele albe și roșii pe care le purtau la gât începând
cu 1 martie. Acestea reprezentau felul în care masculinul se îmbină cu femininul, cum iarna se întâlnește cu primăvară, dar și cum căldura se întrepătrunde cu frigul.Albul mărțișorului simbolizează masculinitatea, înțelepciunea și sobrietatea, în timp ce roșul reprezintă feminitatea, senzualitatea, iubirea și bucuria de a trăi. În zona Dobrogei, mărțișorul se poartă până la venirea berzelor, moment în care oamenii îl aruncă spre cer pentru a avea noroc. În alte zone, acesta este atârnat de uși, ferestre sau coarnele animalelor, deoarece se spune că alungă duhurile rele.