Cafeaua este băutura care ne face dimineața mai frumoasă și ne trezește din somn. Boabele de cafea sunt împrăștiate peste tot în lume de mai bine de 600 de ani, iar pregătirea lor pentru consum este un exemplu excelent de metamorfoză. Omenirea a pregătit cafeaua pentru multe prezentări: băuturi, bomboane, medicamente și unele civilizații antice au folosit-o chiar ca monedă! Indiferent de modul în care o folosiți, cafeaua vă poate energiza, vă poate încălzi, vă poate reîmprospăta, vă poate ține treaz și chiar
Ziua internațională a a fost marcată, pentru prima dată, la 1 octombrie 2015, şi a coincis cu cea de-a 115-a sesiune a Consiliului Internaţional al Cafelei (ICC) şi cu primul Forum global al cafelei (GCF), desfăşurat în cadrul Expo Milano (1 mai-31 oct. 2015), un eveniment la care au participat peste 150 de state, potrivit www.internationalcoffeeday.org. Decizia privind stabilirea unei zile internaţionale dedicate cafelei a fost luată de statele membre ale OIC, în martie 2014.
Citeste si: 1 Octombrie 2022: Ziua Internațională a Cafelei! Care este istoria acestei băuturi savuroase
Prețul cafelei a scăzut drastic, încă din anii anterirori izbucnirii acestei pandemii, iar fermierii au avut de înfruntat preţurile scăzute ale cafelei, provocările şi ameninţările globale şi de mediu. În ultima vreme, plantațiile de cafea din America Latină au avut de suferit din cauza unei ciuperci de culoare portocalie care poate afecta recolta ani la rând.
„Suntem in mijlocul celei mai mari crize de cafea a timpurilor noastre,” a declarat Josué Morales, un producator si exportator din Guatemala, potrivit NPR, citat de Digi World .
Un număr din ce în ce mai mare de tineri aleg să nu se mai implice în afacerile de familie ce țin de cultivarea cafelei, plecând în alte regiuni pentru a-și căuta de muncă. Astfel, ziua internațională a cafelei este o zi în care se promovează și practicile durabile privind sectorul cafelei şi de a creşte gradul de conştientizare asupra situaţia dificilă a cultivatorilor de cafea.