Păianjenii reprezintă cea mai mare familie de arahnide, numărul speciilor fiind incredibil de mare. Aceste vieţuitoare bagă în sperieţi mulţi oameni, dar cea mai mare parte dintre păianjeni este inofensivă. Iată cele mai interesante zece lucruri pe care trebuie să le ştii despre ei!
1. Păianjenii sunt peste tot. Nu este doar o propoziţie scrisă la întâmplare, pentru că cercetătorii susţin că oriunde te-ai afla, un păianjen este la mai puţin de zece metri de tine. Chiar dacă nu îi vezi, ei sunt ascunşi pe undeva şi îşi văd de treaba lor.
2. Există păianjeni de toate formele, mărimile şi culorile, în lume fiind descoperite până acum în jur de 40 de mii de specii.
3. Nu toţi păianjenii provoacă pagube, dacă te muşcă. Este adevărat că există câteva specii care deţin venin foarte periculos, dar majoritatea este infofensivă.
4. Câteva dintre specii au o caracteristică ciudată, şi anume canibalismul. Femela păianjen mănânca masculul şi în funcţie de specie, face acest lucru înainte, în timpul sau după ovulaţie.
5. Păianjenul din specia Maratus Volans ştie să danseze. Dansul este o parte a ritualului de împerechere. Însă dacă femele nu agrează dansul partenerului, va sări la atac.
6. Mătasea creată de păienjeni este foarte durabilă, deşi nu pare aşa. Mătasea din pânza de păianjen este cinci ori mai puternică decât o foaie de oţel de aceeaşi grosime.
7. Păianjenii au sângele albastru şi există şi o explicaţie ştiinţifică pentru acest lucru.
8. Mătasea păianjenului este, de fapt, lichidă. Aceasta devine solidă abia după ce intră în contact cu aerul.
9. Masculilor le place să ofere cadouri învelite în mătase. Totuşi, în mare parte aceştia le oferă femelelor daruri ieftine. Se întâmplă rar ca masculii să ofere alte insecte, ci doar frunze sau alte cadouri vechi, refuzate de alte femele.
10. Muşchii păianjenilor pot trage picioarele doar spre interior. Pentru a le trage spre exterior, aceştia pompează un lichid, iar problema este rezolvată.