Ce îți aparține, dar îl folosesc mai mult alții? (prenumele) Ți-e prieten credincios,Chiar și când nu-i dai un os? (câinele) Casă mare-și duce-n spate, Pe tălpici adevărate, Iar pe unde trece lasă
Fir de-argint și de mătase. (melcul) Ce obiect se udă în timp ce te usucă? (prosop) Nu-i pisică, nici motan. E dungat și roșcovan. (tigrul) Și un an de mă privești, tot pe tine te zărești. (oglinda) Are roți, dar nu-i căruță. Are uși, dar nu-i căsuță. Se numește? (mașinuță) Apar noaptea, fără să fie chemate, dispar dimineața, fără să fie furate. (stelele) Am făcut și pot. Am învățat și știu.
Am reușit și voi mai încerca. Ce să fie? (încrederea) Când nu ai și vrei. Când poți, dar nu poți. Când vezi, dar nu vezi. Când bolnăvior ești și…. Când e plecat și…. Of, of, of. Ce mă fac? (îngrijorarea)
100 de ghicitori pentru copii Nu-l întrebi Și îti răspunde Cauți în jur Și nu știi unde-i. (ecoul) Animal cu chip de om Țopăie din pom în pom.
(maimuța) Nu e pasăre dar zboară, Și poartă nume de floare. (liliacul) Cenușiu, cu ochi sticloși Și cu colții fioroși Umblă-n haită prin pădure Și oițe-ar vrea să fure. (lupul) Ce trece prin apă fără să se ude? (luna) Felinar cu trei culori I-ajută pe trecători. (semaforul) Cât este ziua de mare, Se tot uită după soare. (floarea-soarelui) N-are roți, n-are picioare Mă duce iute la vale.
Dar pe deal de voi urca Trebuie s-o duc eu pe ea. (săniuța) N-are gură, dar vorbește Și deloc nu obosește. Și în fiecare zi îți spune Tot ce se petrece-n lume. (radioul) Patru picioare are, Dar să le miște Nu e în stare. (masa)