Din 3 noiembrie 2011, anual, se sărbătorește Ziua Mondială a Radioului, zi care a fost declarată în cadrul celei de-a 36-a Conferinţe generale a UNESCO.
Propunerea de a se sărbători Ziua Mondială a Radioului a venit din partea Academiei Spaniole de Radio.
La 14 ianuarie 2013, în cadrul celei de-a 67-a sesiuni, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a recunoscut în mod oficial proclamarea UNESCO a Zilei mondiale a radioului, la 13 februarie.
Ziua Mondială a Radioului este marcată pentru a promova libertatea de exprimare și cooperarea internaţională între radiodifuzori. Radioul este mijlocul de comunicare care unește oameni diferiți, cu preocupări total diferite, dar totuși cu un numitor comun: cu toții ascultă acel post de radio. Astfel, radioul rămâne și în zilele noastre unul dintre cele mai importante surse de informare.
„Chiar dacă au apărut alte noi media, radioul are această capacitate a proximităţii şi, în felul acesta, oamenii se conectează mai uşor la conţinuturile care vin prin radio.
UNESCO invită toate radiourile și organizațiile din domeniu să se alăture sărbătoririi Zilei mondiale a radioului și an de an este pusă în discuție o temă de interes.