Close sidebar
Stiri

13 iulie 2022: Ziua Cartofilor Prăjiţi. Cea mai bună reţetă pe care trebuie să o încerci azi

Ziua Cartofilor Prăjiţi

Indiferent dacă îi numiți „Cartofi prăjiți” sau „Chips-uri de cartofi prăjiți” sunt îndrăgiți de toate popoarele. Și au și o sărbătoare a lor!


In articol:

Este corect să avem o Zi națională a Cartofilor Prăjiţi, astfel încât să ne putem răsfăța cu câți dorim și să nu ne simțim vinovați pentru asta. Cartofii prăjiți sunt populari în restaurantele de tip fast-food și sunt îndrăgiți de persoane de toate vârstele! Ca alternativă mai sănătoasă, cartofii dulci prăjiți însoțesc multe feluri de mâncare din meniurile din toată lumea.

Ziua Cartofilor Prăjiţi
Ziua Cartofilor Prăjiţi

Se crede că cel mai probabil belgienii au perfecționat cartofii prăjiți, dar răspândirea a fost popularizată de francezi. Potrivit unui manuscris de familie din anul 1871, cartofii erau tăiați în satele din această țară în formă de pește, prăjiți și puși pe masă în locul peștilor care nu puteau fi pescuiți în perioada iernii, din râurile înghețate. Termenul de "french fries" a fost dat pare-se acestui tip de cartofi prăjiți de către trupele americane ajunse în Europa în decursul primului război mondial, probabil după ce au intrat în contact cu soldații din armata belgiană, una a cărei limba oficială era în acea vreme franceza.

Și mai derutant este că prin Belgia poartă încă un alt nume, "cartofi flamanzi"!

Oricum, în Franța li se spune "pomme frites", în Marea Britanie, "chips", iar în Spania, "patatas fritas".

Știm cu toții că nu reprezintă o mâncare foarte sănătoasă dar, în ziua de 13 iulie ne putem permite să facem o excepție și să savurăm o porție consistentă de cartofi pai prăjiți cu orice!

Citeste si: Rock the City Bucureşti 2022: Programul festivalului de la Romexpo

Ziua Cartofilor Prăjiţi
Ziua Cartofilor Prăjiţi

Cum faci cei mai delicioși cartofi prăjiți ca la restaurant

Cei mai buni cartofi prăjiţi sunt cei care sunt trecuţi de două ori prin tratamentul termic. Prima dată trebuie prăjiţi la temperatură mică, apoi scoşi şi puşi pe un şervet de hârtie ca să se absorbă tot uleiul. După ce se răcesc puţin, se pun din nou în ulei foarte încins pentru a deveni crocanţi.

Modul de preparare este simplu. Mai întâi se curăţă şi se spală cartofii. Apoi se taie, iar aceasta este partea cea mai importantă. Cea mai bună metodă de a-I tăia este cu ajutorul unei mandoline, dar dacă nu aveţi tăiaţi-I în felii cu grosimea de maximum un centimetru. Fiecare felie se taie apoi în bastonaşe.

Citeste si: Horoscop 14 iulie 2022: O zi cu decizii importante de luat

Cartofii tăiaţi se pun în apă rece într-un bol mare, pentru 20 de minute pentru a scăpa de excesul de amidon. Apoi se scot şi se usucă cu un prosop de bucătărie. Se mai lasă puţin, întinşi într-un singur strat pentru a se usca la aer.

Stratul de ulei din tigaie trebuie să fie generos. Se încinge şi se adugă cartofii. Se lasă până devin aurii, 5 minute. Se scot, se pun pe un prosop de hârtie, se lasă să se răcească complet şi apoi se pun în ulei foarte încins. În tigaie va fi un singur strat de cartofi. Se lasă până devin brun-aurii. După ce sunt gata se scot pe prosop de hârtie care să absoarbă tot uleiul.