- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Ziua Internațională a Ciocolatei este pe 13 septembrie. Sărbătorește alături de noi, în timp ce îți oferim câteva fapte interesante și idei distractive pentru a sărbători acest răsfăț foarte iubit. După ce și-a făcut debutul în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, ciocolata poate fi găsită acum peste tot. Indiferent dacă sunteți fan al ciocolatei negre, al ciocolatei albe sau al ciocolatei calde, nu se poate nega că acest dulce este pe placul tuturor.
Citeste si: 13 septembrie 2022: Ziua Pompierilor. Programul evenimentelor
Istoria zilei internaționale a ciocolatei. Curiozități despre acest preparat delicios
Istoria ciocolatei poate fi urmărită încă din 450 î.Hr., originară din Mesoamerica, actualul Mexic. Cuvântul „ciocolată” este derivat din cuvântul nahuatl, „chocolatl”, care înseamnă „apă fierbinte” și cuvântul aztec, „xocoatl”, care înseamnă „apă amară”. În urmă cu aproximativ 4.000 de ani, olmecii au început să transforme boabele de cacao în ciocolată, pe care o foloseau ca medicament și ca parte a ritualurilor obișnuite.
Citeste si: Cum arăta dieta Reginei Elisabeta a II-a. Alimentul care nu lipsea niciodată din meniul Suveranei
Boabele de cacao au fost odată percepute ca fiind atât de valoroase încât au fost folosite ca monedă de către azteci, care credeau că boabele sunt un dar de la zei.
Putența sa a fost atât de venerată încât băștinașii l-au băut în pregătirea pentru război. Potrivit legendei, ciocolata și-a găsit drumul spre Spania în secolul al XVI-lea prin Hernan Cortes, un explorator spaniol care a descoperit cacao în timpul călătoriei sale în America. De atunci, ciocolata s-a răspândit curând în alte părți ale Europei. În 1828 însă, presa de ciocolată a fost inventată de un chimist olandez numit van Houten. Aparatul a putut stoarce boabele de cacao prajite pentru a obtine pudra fină de cacao folosita la fabricarea ciocolatei. Acest lucru nu numai că a făcut ciocolata mai accesibilă pentru omul obișnuit, ci și producția de masă posibilă.În secolul al XX-lea, ciocolata este încă savurată în toată lumea, într-o mare varietate de arome și formule interesante. Cacao este acum cultivată și exportată din peste cincizeci de țări, cu peste 4,7 milioane de tone pe an.