14 decembrie. Ziua maimuței. Maimuțele, o parte a arborelui genealogic uman, sunt sărbătorite în fiecare an pe data de 14 decembrie.
Ziua maimuței a fost creată pentru a sărbători aceste animale, precum și „toate lucrurile simiene”, care includ lemuri, tarsii, maimuțe și alte primate non-umane.
Este o zi dedicată creșterii gradului de conștientizare despre diferitele tipuri de maimuțe și primate din întreaga lume, precum și despre problemele cu care se confruntă aceste specii și cum pot fi ele ajutate de oameni, potrivit Days of the year.
Activiștii de mediu și pentru drepturile animalelor sunt pasionați de această dată, pe care o celebrează prin diferite activități și evenimente pentru a celebra aceste animale. În anul 2000, Casey Sorrow era student în artă la Universitatea de Stat din Michigan și a ajuns să scrie „Ziua maimuței” în calendarul prietenului său ca o farsă.
După ce a notat în glumă „Ziua maimuței” în calendarul prietenului, Sorrow a păstrat această idee de-a lungul anilor. Când a venit ziua de 14 decembrie, el și prietenii săi de la școala de artă s-au îmbrăcat în maimuțe și s-au întrecut în a face cele mai bune impresii de maimuță.
În continuare urmează să vă prezentăm o serie de lucruri interesante și neașteptate despre specia maimuțelor, despre care cel mai probabil nu ați auzit!
14 decembrie. Ziua maimuței. Lucruri pe are probabil nu le știați despre aceste animale
Există peste 264 de specii diferite de maimuțe în întreaga lume.
Maimuțele din lumea veche își umplu pungile pe obraz cu mâncare. Ei înghit mâncarea mai târziu, când găsesc un loc sigur unde să se odihnească.
Maimuțele mănâncă nuci, fructe, semințe și flori. Unele maimuțe mănâncă și carne precum ouăle de păsări, animale mici precum șopârlele, insectele mici și păianjenii.
Pentru maimuțe, a strânge insecte, murdărie și alte resturi de pe tovarășii lor este departe de a fi o acuzare a igienei personale, fiind mai degrabă un mod prin care își arată afecțiunea și a iubirea față de celălalt.
Maimuțele adulte pot trăi între 10 și 50 de ani.
Fiecare maimuță are o amprentă unică, la fel ca oamenii.
Cea mai mare maimuță este liderul grupului/tribului. Se luptă pentru poziție, așa că trebuie să fie și ei cei mai puternici. Odată ce sunt lideri, se pot împerechea cu oricare dintre femele.
Un pui de maimuță este considerat un adult atunci când ajunge între patru și cinci ani. Femelele maimuțe sunt de obicei cele care își îngrijesc copiii.
Maimuțele își pot aminti anumite rute în pădure atunci când se deplasează dintr-o regiune a pădurii în alta.
Maimuțele dorm aproximativ 9,5 ore pe noapte. Maimuțele nocturne din Africa de Sud dorm 17 ore pe zi.