Close sidebar
Actualitate

14 septembrie 2024 Înălțarea Sfintei Cruci. Tradiții și obiceiuri de respectat

Ce este bine să faci de Înălțarea Sfintei Cruci?  [Sursa foto: Facebook/ Pixabay]

Pe data de 14 septembrie, românii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci și au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea noroc și sănătate.


In articol:

Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Cruci este a doua sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendar din noul an bisericesc. Aceasta are o semnificație aparte pentru creștini, fiind legată de două evenimente importante din istorie. Unul este Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul, la porunca Sfintei Împărătese Elena, și înălțarea ei solemnă în fața mulțimii de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în 335. Al doilea eveniment este Aducerea de la perșii păgâni în anul 629 și depunerea ei în biserica Sfântului Mormânt. Ziua de 14 septembrie este încărcată de tradiții și obiceiuri, pe care românii au grijă să le respecte pentru a avea noroc și pentru a fi feriți de rele. Iată care sunt acestea.

Citește și: Selena Gomez, adevărul sfâșietor despre motivul pentru care nu poate avea copii: "Mi-ar pune viața în pericol"

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci 
Ce tradiții respectă credincioșii pe 14 septembrie, de Ziua Crucii?[Sursa foto: freepik]

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci

Pe data de 14 septembrie este sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox. Românii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci și au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Această zi este considerată ziua în care se sfârșește oficial vara și începe toamna, iar insectele și reptilele se retrag în ascunzișurile pământului.

Românii obișnuiesc să țină post negru în această zi pentru curățarea sufletului și vindecarea de diverse boli. Cei care nu pot ține post negru, trebuie să știe că nu au voie să consume usturoi, nuci, prune sau peşte.

Pe data de 14 septembrie se sfințesc la biserică busuiocul, menta, maghiranul şi cimbrul. Acestea sunt considerate plante cu puteri magice, care au rolul de a vindeca boli, dar veghează și asupra casei. Tot în această zi, preotul sfințește via şi butoaiele de vin. Strugurii din ultima tufă de vie nu se culeg în această zi, deoarece aceștia sunt numiți „strugurii lui Dumnezeu” și se lasă drept ofrandă pentru păsări. O veche tradiție spune că în această zi este bine să punem în portofel monede sfințite, alături de o cruciuliță, pentru a avea parte de noroc și spor în toate.

În unele zone, tinerele se spală pe păr cu apa în care a fost busuiocul sfințit pentru ca părul lor să crească lung și strălucitor.

De Ziua Crucii nu se lucrează și nu se spală haine pentru a nu atrage necazurile asupra casei. Este bine ca gospodinele să dea de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi pachete cu mere, pere, colaci, colivă și alte mâncăruri de post.

Citește și: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Ce obiceiuri trebuie să respecți de Ziua Crucii?
Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii se sărbătorește pe 14 septembrie 2024[Sursa foto: PixaBay]

Cea mai puternică rugăciune care se citește de Ziua Crucii

„Să se scoale Dumnezeu, și să se risipeasca vrăjmașii Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, asa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:

Bucură-te, preacinstita și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstită Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul. O, preacinstita și de viață facatoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin.”