Ziua Marinei Române este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august, odată cu Adormirea Maicii Domnului, considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Această zi este marcată la Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București printr-o serie de evenimente. Iată programul acestora.
Pe data de 15 august este sărbătorită an de an Ziua Marinei Române. Această dată a fost consacrată sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902 și a fost marcată în Portul Constanța la momentul respectiv printr-un Te-Deum oficiat în prezența ministrului de război, la bordul Crucişătorului ”Elisabeta”, ce a fost urmat de o serbare marinărească.
Manifestările de Ziua Marinei Române au crescut în amplore de la an la an, fiind organizate și în București. Din 1953, sărbătoarea a fost marcată în prima duminică a lunii august, potrivit agerpres.ro. Ulterior, după 1990, aceasta s-a reluat în ziua în care este părăznuită Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare.
Citește și: Katy Perry, investigată de autoritățile spaniole: "Infracțiune de încălcare a normelor". Subiectul anchetei
Anul acesta, evenimentele dedicate Zilei Marinei Române sunt organizate în Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București. Manifestările au început de pe data de 6 august cu exerciții demonstrative, expoziții de tehnică și armament, ateliere interactive, activități culturale cu specific marinăresc, precum și concerte de muzică militară.
Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024” va fi prezentat joi, 15 august, orele 10:00-12:00, publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei din Constanța. De la ora 20:30, marinarii militari se vor retrage cu torțe, în acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale. Seara, turiștii și constănțenii se vor bucura de un impresionant foc de artificii, care va putea fi urmărit din zona Piața Ovidiu – Portul Turistic Tomis.
Potrivit navy.ro, exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024” cuprinde secvențe din activitățile de instruire executate de marinarii militari, precum inserția unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul submarinului inamic, respingerea desantului maritim, combaterea migrației ilegale pe mare și apuntarea unui elicopter Puma Naval la bordul fregatei „Regele Ferdinand”. Finalul exercițiului va fi marcat prin defilarea navelor și aeronavelor militare, a velierelor și ambarcațiunilor civile, iar garda de onoare va defila pe faleza Comandamentului Flotei, în acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale.
În Portul Turistic Mangalia, publicul va putea urmări, de asemenea, exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024”, jocuri și concursuri marinărești, o expoziție de tehnică militară și ateliere interactive, care vor avea loc între orele 10:00-14:00. De la ora 19:30, este programat un spectacol de muzică populară, urmat de retragerea cu torțe a marinarilor militari.
Același exercițiu naval este prezentat publicului și la Brăila, joi, între orele 10:00-12.30, pe faleza Dunării, zona Moara Violatus, urmând ca de la ora 20:30 să aibă loc retragerea cu torțe a marinarilor. La Galați, Ziua Marinei Române este sărbătorită pe faleza Dunării, zona Elice, printr-o ceremonie militară și religioasă, care începe la ora 17:00 și este urmată de un exercițiu demonstrativ și de parada navelor militare și civile. La Tulcea, în intervalul orar 10:00-13:00 se desfășoară exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024”, precum și jocuri și concursuri marinărești.
Ziua Marinei Române este marcată în București printr-o ceremonie militară și religioasă, care va fi organizată între orele 9:00-10:00, la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I”.