Începând cu 2022, România are și zi nașională a lecturii care a fost declarată de către Ministerul Educației pe 15 februarie.
Citeste si: Festivalul Lanternelor, 15 februarie 2022
Într-un comunicat de presă emis pe site-ul oficial al Ministerului Educației sunt propuse o serie de activități care să evidențieze importanța lectura într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an. Astfel, s-a decis ca în ziua de 15 februarie întregul program din școli să se modifice „astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 și la ora 14:00, învățătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activități de lectură la care să participe toți preșcolarii și elevii”.
Elevii trebuie să vină cu o carte pe care opreferă sau să împrumute de la biblioteca școlară o carte și, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru. Scopul acestei activități este de a le insufla elevilor ideea că trebuie să citească zilnic măcar 15 minute.
Motto-ul acestui an este „Citim împreună”, iar ministerul educației propune să se desfășoare activități în fiecare bibliotecă din țară.
Seria manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Lecturii se va deschide oficial în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, marți, 15 februarie, ora 10:00, cu mesajele reprezentanților Administrației Prezidențiale, ale miniștrilor Educației și Culturii, ale Academiei Române, ale Primăriei Municipiului București, precum și ale altor instituții preocupate de promovarea lecturii.
Activități prin care se marchează ziua lecturii sunt și la Teatrul Național din București.
Vernisajul va începe la ora 18, iar tinerii mici povestitori care vor lua parte la eveniment vor avea ocazia să stea de vorbă cu o parte dintre actorii importanți ai teatrului. Expoziția poate fi vizitată respectând toate normele în vigoare în contextul pandemiei de coronavirus. Masca este obligatorie în interior.