Close sidebar
Stiri

15 ianuarie 2021! 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

Mihai Eminescu

Ziua de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naționale la inițiativa Academiei Române, lipsindu-i însă din denumirea oficială a poetului.


In articol:

Mihai Eminescu a fost poet, prozator și jurnalist român și este considerat de critica literară cea mai mare voce poetică din literatura autohtonă.  

Când s-a născut Mihai Eminescu?! 

Data oficială de naștere a rămas 15 ianuarie, dar de-a lungul timpului au fost vehiculate mai multe date.

Pe 31 martie 1889, Mihai Chințescu spunea la Ateneul Român faptul că Eminescu s-a născut într-un sat din Moldova, Soleni. Ulterior, însuși poetul a notat ca loc al nașterii sale orașul Botoșani și data de 20 decembrie 1840. În registrul școlii primare a fost consemnat pe data de 5 decembrie 180, în vreme ce în documenyele din Cernăuți a fost trecută data de 14 decembrie 1849. Însă și aceste ipoteze au dispărut în momentul în care sora poetului, Aglae Drogli, a susținut într-o scrisoare către Titu Maiorescu că fratele ei s-a născut pe 20 decembrie 1849 în Ipotești.

Și fratele poetului, Matei, a venit cu o altă ipoteză conform căreia poetul s-ar fi născut pe 8 noiembrie 1848 în Dumbrăveni.

Casa memorială Mihai Eminescu
Casa memorială Mihai Eminescu

Născut pe 15 ianuarie 1850 la Ipotești, Botoșani, și fiind cel de-al şapte-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, Mihai Eminescu avea să devină cel mai apreciat poet român. Primele manifestări literare al lui Eminescu au fost în 1866, iar în ianuarie, la moartea profesorului de limba română, Aron Pumnul, apare și poezia „La mormîntul lui Aron Pumnul” în broșura „Lăcrămioarele invăţăceilor gimnazişti”.

Mihai Eminescu
Mihai Eminescu

A urmat facultatea de filosofie și cea de drept, dare mergea în paralele și la alte cursuri din cadrul altor facultăți. În 1877 se mută la Bucureşti, unde până în 1883 este redactor, apoi redactor-şef la ziarul „ Timpul”

Mihai Eminescu, relație controversată cu Veronica Micle

Relația dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle a fost pusă mereu sub semnul întrebării.

S-au cunoscut la Viena, în 1872, la vârsta de 22 de ani, pe când el era student la filozofie, iar ea, căsătorită deja de opt ani şi mamă a doi copii. Cei doi au început o relație controversată, dar pe de altă parte, niciodată nu s-a știut cu exactitate ce a fost cu adevărat între ei.

Veronica Micle
Veronica Micle

În 1883 a fost diagnosticat cu „psihoză maniaco-depresivă”, boala care avea să-i fie fatală șase ani mai târziu. Au urmat ani întrgi de tratamente grele și recuperări. Mihai Eminescu ajunsese în grija surorii sale de la Botoșani, timp în care Veronica Micle s-a mutat la București și l-a convins și pe el să vină pentru a fi mai bine îngrijit. Eminescu s-a dus la București în aprilie 1888, însă a fost deja prea târziu. În dimineaţa zilei de 15 iunie 1989, poetul se stingea în sanatoriul doctorului Şuţu.

Despre boala care i-a adus sfârșitul a vorbit și psihanalistul Adrian George Sahlean care consideră că la mijloc a fost un caz de malpraxis.

„În momentul în care el s-a dus la Viena și a fost internat într-un sanatoriu și ăia, după o lună de tratament nu au găsit pentru ce fusese trimis, cu același tip de suferință. Și, după o lună, s-a întors acasă. A intrat din nou la Timpul, a început să scrie... Ei au constatat că nu putea să iasă decât de sub condeiul lui material de nivelul respectiv și a intrat din nou în mișcările intestine care i-au agravat starea. Atitudinea lui era foarte verticală.(...) Era suspectat încă din tinerețe. Austriecii nu îl înghițeau.

Așa zisa nebunie este o stare neuro-psihologică care a fost agravată de combinația dintre stilului de viață, epuizarea și tratamentul urmat. Un caz de malpraxis cum s-ar zice azi. Creierul lui a fost lăsat pe un pervaz să îl mănânce o pisică și nu s-a făcut un buletin de constatare, dincolo de faptul că avea un creier de 2,3-2,4 kilograme care s-a mai găsit doar la Schiller (n.red.- Poetul Friedrich von Schiller) și încă câțiva”, a precizat Adrian George Sahlean.

Veronica Micle nu l-a putut uita pe Eminescu, astfel că la 50 de zile de la moartea poetului s-a sinucis. Sinuciderea s-a petrecut la Mănăstirea Văratec, unde se retrăsese.