- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Pe data de 15 ianuarie, românii îl comemorează pe Mihai Eminescu și sărbătoresc Ziua Culturii Naționale. Această zi este marcată de numeroase evenimente în toată țara, locuitorii marilor orașe având posibilitatea de a participa la expoziții, concerte, spectacole și vizite gratuite la muzeu. În 2025 se împlinesc 175 de ani de la nașterea celui mai iubit poet român, care și-a câștigat numele de „Luceafărul poeziei românești” prin opera sa unică, de o profunzime aparte. Iată ce trebuie să știi despre viața lui Mihai Eminescu, de ce a murit de fapt, precum și care sunt cele mai cunoscute poezii scrise de el.
Citește și: De ce Ricky Martin nu și-a mai vizitat tatăl de un an? Eric Martin, fratele său, dezvăluie motivele
175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu
Poet, prozator și jurnalist român, Mihai Eminescu s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, la Botoșani, fiind al șaptelea fiu al familiei Eminovici. Acesta și-a petrecut copilăria la Ipotești, în casa părintească, având ocazia să se apropie de natură și să-i observe îndeaproape frumusețea, pe care a evocat-o ulterior în operele sale.
Mihai Eminovici debutează cu poezia „De-aș avea” în revista „Familia”, a lui Iosif Vulcan, care îi și schimbă numele în Eminescu, la aceeași vârstă. Acesta a urmat Facultatea de Filozofie și Drept la Viena, iar ulterior a fost student extraordinar la Berlin.
La Viena, el a activat în cadrul societăților studențești și i-a întâlnit pe Ioan Slavici și pe Veronica Micle. Eminescu a avut o colaborare cu „Convorbiri literare”, perioadă în care l-a întâlnit pe Ion Creangă și l-a convins să se alăture Junimii. De asemenea, el a fost publicit în ziarul „Albina”, director al Bibliotecii Centrale, profesor suplinitor, redactor la ziarul „Curierul” de Iași și redactor-șef la ziarul „Timpul”.Camera Deputaților a decis la data de 16 noiembrie 2010 că Ziua Culturii Naționale va fi celebrată pe 15 ianuarie, iar anul 2011 a fost primul în care a fost sărbătorită.
„Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes naţional”, potrivit ziarulunirea.ro. În 2025 se împlinesc 175 de ani de la nașterea marelui poet și 14 ani de când este celebrată anual Ziua Culturii Naționale.Citește și: Mario Fresh, prima imagine cu noua iubită sexy pe plaja din Bali
De ce a murit, de fapt, Mihai Eminescu?
În ultimii ani de viață, starea de sănătate a lui Mihai Eminescu s-a deteriorat considerabil, astfel că acesta a fost internat la spitalul doctorului Șuțu. Poetul s-a stins din viață pe 15 iunie 1889 și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu. Trupul său neînsuflețit a fost depus la Biserica Sf. Gheorghe, unde cei care l-au cunoscut și l-au apreciat și-au putut lua rămas bun. La ceremonie a fost prezent un cor dirijat de muzicianul C. Bărcănescu, care a interpretat „Mai am un singur dor”.
Moartea lui Mihai Eminescu a fost învăluită în mister, existând numeroase ipoteze, inclusiv cea a unei posibile asasinări. Cu toate acestea, în rapoartele medicilor s-a scris inițial că poetul suferea de sifilis, o boală cu transmitere sexuală ce poate duce la complicații grave, iar în unele cazuri deces. La mai bine de o sută de ani de la moartea poetului, medicii reuniți pentru a elucida condițiile suspecte în care s-a stins din viață, au concluzionat că acesta ar fi decedat, de fapt, intoxicat cu mercur. Clorura de mercur era utilizată în tratarea diferitelor afecțiuni la sfârșitul secolului al XIX-lea și mai ales în tratarea sifilisului. Deși în Europa s-a renunțat la această practică din cauza toxicității, în spitalele din România se continua tratamentul cu mercur.
În anul 2017, medicii au susținut că Mihai Eminescu a fost victima unui caz de malpraxis. Pe măsură ce starea lui se înrăutățea, poetului i-a fost administrată intravenos clorură de mercur, astfel că aceasta este cauza stopului cardiac, ce i-a provocat moartea, la vârsta de doar 39 de ani.
Citește și: Vlăduța Lupău, criticată pentru luxul cu care se afișează în vacanța din Arabia Saudită
Cele mai frumoase poezii scrise de Mihai Eminescu
Manuscrisele lui Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședința din 25 ianuarie 1902. Volumul „Poesii” este singurul care a fost publicat în timpul vieții poetului, restul operelor sale apărând postum. Iată care sunt cele mai cunoscute și mai apreciate poezii scrise de acesta.
- „Luceafărul”;
- „Floare albastră”;
- „Sărmanul Dionis”;
- „Epigonii”;
- „Făt-Frumos din lacrimă”;
- ”Călin (file din poveste)”;
- „Lacul”;
- „Dorința”;
- „Melancolie”;
- „Crăiasa din povești”;
- „Povestea codrului”;
- „Povestea teiului”;
- „Singurătate”;
- „Atât de fragedă”;
- „Revedere; „Despărțire”;
- „Departe sunt de tine”;
- „Mai am un singur dor”;
- „Scrisoarea I”;
- „Scrisoarea III”;
- „Scrisoarea IV”;
- „Când amintirile”;
- „Pe lângă plopii fără soț”;
- „Și dacă…”;
- „Sara pe deal”;
- „La steaua”;
- „De ce nu-mi vii”.