Ziua Culturii Naționale este sărbătorită în fiecare an pe 15 ianuarie, dată ce marchează nașterea marelui poet Mihai Eminescu, personalitatea din centrul tuturor evenimentelor organizate în această zi. Românii pot participa cu această ocazie la o mulțime de spectacole, concerte, proiecții de film, ateliere pentru copii și vizite la muzeu, care pun accentul pe creația românească. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege cu privire la sărbătorirea Zilei Culturii pe data de 16 noiembrie 2010, urmând ca aceasta să fie marcată pentru prima dată pe 15 ianuarie 2011. Această zi le oferă românilor oportunitatea de a-l comemora pe poetul lor național, dar și de a reflecta asupra culturii române. Iată ce evenimente și programe vor avea loc în 2025 cu ocazia Zilei Culturii, în toată țara, dar și în străinătate.
Citește și: Mario Fresh, prima imagine cu noua iubită sexy pe plaja din Bali
Miercuri, 15 noiembrie, Muzeul Antipa va funcționa conform unui program special. Cei care vor să viziteze exponatele permanente din muzeu o pot face în mod gratuit între orele 10:00-18:00. De asemenea, între orele 16:00-17:00 va avea loc un tur ghidat al expoziției „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897-1899”.
Ziua Culturii va fi marcată în 2025 la Muzeul Național al Literaturii Române cu un regal cultural, conceput atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg: expoziții, dezbateri, serate, dialog cu cititorii, spectacole de teatru și ateliere de educație muzeală, de scenografie, de benzi desenate și de educație alternativă prin artă performativă.
Academia Română anunță o mulțime de evenimente pentru Ziua Culturii 2025, care marchează împlinirea a 175 de ani de nașterea poetului Mihai Eminescu. Manifestările încep cu sesiunea festivă desfășurată în Aula Academiei Române, de la ora 10:00. Evenimentul se va încheia cu un concert susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal- Marin Constantin”. Tot în această zi vor avea loc mai multe expoziții. În foaierul Academiei Române, va fi prezentată expoziția foto-documentară intitulată „Identitate românească/ Identitate europeană”.
Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită la Alba-Iulia cu o serie de evenimente, organizate la Sediul Administrativ al Județului. La ora 16:00 va avea loc vernisajul expoziției de pictură și grafică „Univers Eminescian”, de la ora 17:00 este organizat recitalul „Pe urmele lui Mihai Eminescu”, urmând ca de la ora 18:00 să aibă loc recitalul cameral „Mai am un singur dor”.
Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită la Opera Națională Română din Iași pe 15 ianuarie printr-un concert încărcat de emoție, care va avea loc la Palatul Culturii. De asemenea, la Muzeul Național al Literaturii Române din Iași vor avea loc mai multe evenimente cu ocazia acestei zile cu o semnificație aparte pentru români. La Muzeul „Mihai Codreanu” – Vila Sonet din Iași, va avea loc prima ședință a Atelierului de lectură Junimea XXI din 2025. La Muzeul „Nicolae Gane” – Galeria Artei Ieșene, vizitatorii pot urmări procesul de creație al al artistei Laura Candet. La Muzeul „Vasile Pogor”, mai mulți studenți pregătesc un spectacol experiment. La Muzeul „Mihai Eminescu” poate fi admirată o instalație artistică conceptuală realizată pe versuri eminesciene, intitulată „Noi, ce din mila Sfântului/ Umbră facem Pământului”. De asemenea, aici va avea loc și o expoziție foto-documentară despre marele poet.
În 2025, Filarmonica Brașov va marca Ziua Culturii cu o serie de evenimente. În ajunul sărbătorii, pe data de 14 ianuarie, ora 19:00, Gaudeamus Quartet Filarmonica Brașov va pregăti un recital unic de muzică și poezie, în cadrul căruia vor fi interpretate lucrări ale marilor compozitori Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven și Franz Schubert. Pe 15 ianuarie, va avea loc un concert de jazz simfonic, sub bagheta renumitului dirijor Gian Luigi Zampieri. La Teatrul Arlechino este organizată cea de-a 15-a ediție a Zilei Porților Deschise, care include spectacolul „FLUIERUL FERMECAT” și proiecția de prezentare a teatrului: „Miro și Dănuța vă prezintă teatrul din culise”.
Citește și: Ce rol joacă pudra roz în combaterea incendiilor devastatoare din Los Angeles
Evenimente culturale care celebrează personalităţi marcante ale artelor şi culturii române vor fi organizate, timp de trei săptămâni, de Ziua Culturii Naţionale, de reprezentanţele Institutului Cultural Român. Publicul de pe mai multe continente este invitat la concerte, expoziţii, spectacole de teatru, conferinţe, ateliere interactive, proiecţii de filme documentare şi evenimente literare, relatează news.ro. Iată o parte dintre evenimentele care vor avea loc săptămâna aceasta în marile orașe din întreaga lume.
ICR „Mihai Eminescu” de la Chişinău, în colaborare cu Centrul Academic Internaţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Academia Română, Primăria Municipiului Chişinău, Primăria comunei Dumbrăveni, Asociaţia Culturală „Regal d'Art” din Botoşani organizează, în perioada 13-15 ianuarie 2025, o serie de evenimente sub genericul „Ziua Culturii Naţionale- Eminescu în vers şi-n cânt”. Cu această ocazie este marcată şi împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea Centrului Academic Internaţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, instituţie dedicată integral studierii şi promovării operei eminesciene. Pe 17 ianuarie, va avea loc pe scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac” tradiţionalul Concert de Ziua Culturii Naţionale.
ICR Paris va organiza la Paris, Marsilia, Annency şi Lyon, o serie de activităţi care să pună în valoare atât operele unor scriitori români, cât şi frumuseţea şi valoarea patrimonială a Palatului Béhague- Ambasada României în Franţa. Așadar, vor avea loc dezbateri, conferințe, maratoane de lectură și festivaluri.
ICR Tokyoşi Ambasada României în Japonia organizează un eveniment cultural cu implicarea Asociaţiei de prietenie Musashino-România, oraşul Musashino fiind înfrăţit cu Braşov. Unii dintre membrii asociaţiei vor recita strofe din „Luceafărulˮ de Mihai Eminescu, volum de poezie în traducerea prof. Shingo Suzuki, ilustrat de Akira Reighetzu, care va fi prezentat publicului. În cadrul evenimentului va avea loc şi un concert, o interpretare modernă a saxofonistului Hiroko Yamakawa cu acompaniament la pian de Kotaro Nagano, care va cuprinde lucrări de Enescu, Nottara şi Brediceanu.
ICR New York susţine turneul nord-american al spectacolului „The Retreat” cu Simona Măicănescu, realizat după romanul „Viziunea vizuinii” de Marin Sorescu la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Spectacolul produs de Fundaţia „Marin Sorescu” va avea trei reprezentaţii în perioada 16-19 ianuarie: două pe teritoriul Statelor Unite- la The Keegan Theatre din Washington, D.C. şi la Sala „Norman Manea” a ICR New York- şi una în Canada, la Vancouver, cu sprijinul Consulatelor Generale ale României la Vancouver şi la San Francisco.
Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Editura L’altra Europa-Edizioni ETS şi cu patronajul Ambasadei României, va sărbători Ziua Culturii Naţionale printr-o prezentare, la 16 ianuarie, a volumului „Emersioni sceniche. Teatro romeno contemporaneo”, îngrijit de Horia Corneliu Cicortaş şi Letteria Giuffrè Pagano. Expunerea va fi însoţită de o lectură dramatizată a unor texte selectate din volum, susţinută de actorul Marius Bizău.
ICR Istanbulva organiza, în 15 ianuarie, un recital de muzică clasică susţinut de pianista Sînziana Mircea şi violonistul Alexandru Tomescu, la Opera Süreyya.