- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Deși expresia „Feriți-vă de Idele lui Marte” este foarte cunoscută, puțini știu care este, de fapt, semnificația ei. Idele lui Marte corespunde cu data de 15 martie și a rămas în istorie drept ziua în care a avut loc un asasinat celebru. Din acest motiv, data de 15 martie a căpătat o conotație negativă, având sensul de răscruce primejdioasă. Iată ce s-a întâmplat la această dată.
Ce semnificație au Idele lui Marte?
”Ide” este numele dat celei de-a cincincisprezecea zile din lunile martie, mai, iulie si octombrie si zilei a treisprezecea din celelalte luni din calendarul roman. Data de 15 martie, cunoscută drept Idele lui Marte, de la numele zeului Mars, al războiului, era dedicată zeului suprem Jupiter, și încheia festivitățile care aveau loc odată cu începutul anului. În vechiul calendar roman, luna martie era considerată prima lună din an.
Datorită asasinatului care a avut loc la această dată, Idele lui Marte a căpătat mai multe semnificații negative, de-a lungul timpului, printre care răscruce primejdioasă sau pericole care au fost preconizate cu multă vreme în urmă. Pe de altă parte, în context astrologic, Marte este simbolul energiei pure și a acțiunii, dar și al curajului, al dorinței, sau al victoriei. De asemenea, Marte poate simboliza și impulsurile agresive sau tendința de a intra în conflicte.
Citește și: Câți bani sunt puși la bătaie la "Insula de 1 milion"
Ce s-a întâmplat pe data de 15 martie?
Idele lui Marte este data care a rămas în istoria umanității drept ziua în care a fost asasinat Iulius Cezar, în anul 44 i.Hr. Acesta a avut un rol major în instaurarea dictaturii la Roma, însă a fost asasinat de un grup de 60 de senatori, conduși de Brutus și Cassius, care se temeau de puterea tot mai mare a celebrului conducător politic.
Asasinarea lui Iulius Cezar a rămas în istorie drept momentul în care s-a făcut trecerea de la Republică la Imperiu, dar și drept o zi blestemată, de care trebuie să ne ferim.Până la uciderea lui Iulius Cezar, data de 15 martie era considerată ultima zi în care romanii își putea plăti datoriile, fiind marcată și printr-o serie de sărbători religioase. Acest lucru s-a schimbat în anul 44 i.HR., când Cezar a fost ucis în timpul unei întâlniri a senatului, după ce a fost avertizat de un profet că i se va întâmpla ceva rău până la Idele lui Marte.