Ziua de 15 octombrie marchează la nivel mondial ziua dedicată creșterii gradului de conștientizare și înțelegere asupra importanței spălatului pe mâini cu apă și săpun ca metodă simplă și eficientă prin care sunt prevenite boli si sunt salvate vieți.
În fiecare an, ziua mondială a spălatului pe mâini este sărbătorită prin evenimente, campanii şi programe de spălare a mâinilor organizate în şcoli, dar şi în cadrul comunităţilor din întreaga lume.
Spălarea mâinilor cu săpun poate ajuta la reducerea transmiterii mai multor boli:
Spălarea mâinilor poate reduce bolile diareice cu 30% până la 48%.
Spălarea mâinilor poate reduce infecțiile respiratorii acute cu 20%.
Spălarea mâinilor joacă un rol important în reducerea transmiterii de agenți patogeni legați de focare precum holera, Ebola, șhigeloza, SARS și hepatita E.
Igiena mâinilor protejează împotriva infecțiilor asociate asistenței medicale și reduce răspândirea rezistenței antimicrobiene. Igiena mâinilor poate contribui la reducerea bolilor tropicale neglijate.
Spălarea mâinilor cu săpun poate ajuta la reducerea transmiterii mai multor boli: spălarea mâinilor este, de asemenea, esențială în lupta împotriva COVID-19.
Spălarea mâinilor cu săpun distruge membrana exterioară a virusului și astfel îl inactivează. Un studiu a constatat că spălarea regulată a mâinilor cu săpun poate reduce probabilitatea infecției cu COVID-19 cu 36%.
Prima sărbătorire a Spălatului pe Mâini
Prima zi mondială a spălatului pe mâini a avut loc în 2008, când peste 120 de milioane de copii din peste 70 de țări s-au spălat pe mâini la unison cu apă și săpun. Din acel moment, liderii internaționali și comunitățile s-au folosit de această zi pentru a duce în discuție spălatul pe mâini și simplitatea acestui gest cu repercusiuni importante asupra sănătății.
Din 2008, ziua mondială a spălatului pe mâini a continuat să crească, fiind în prezent susținută de instituții guvernamentale, școli, organizații internaționale, membrii ai societătii civile, ONG-uri, companii private și persoane fizice.