Close sidebar
Stiri

15 septembrie 2022: Ziua Internațională a Democrației

Pe 15 septembrie 2022 se sărbătorește Ziua Internațională a Democrației [Sursa foto: PixaBay]

În fiecare an, pe 15 septembrie este sărbătorită Ziua Internațională a Democrației.


In articol:

În fiecare an, pe data de 15 septembrie, comunitatea internațională sărbătorește Ziua Internațională a Democrației. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a stabilit oficial ca din anul 2008 data de 15 septembrie să fie sărbătorită ca Zi Internațională a Democrației.

Data de 15 septembrie coincide, în mod simbolic, cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declarației Universale privind Democrația.

Democrația contribuie substanțial la progresul economic și social, la pacea și securitatea internațională și la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Citeste si: Când se va termina războiul din Ucraina?! Anunțul făcut de un oficial rus: „Se desfăşoară conform planului”

Ziua Internațională a Democrației are dubla menire de a sărbători democrația și de a aminti importanța promovării și protejării acestei valori universale.

Organizația Națiunilor Unite invită toate statele membre, organizațiile din sistemul Națiunilor Unite, organizațiile regionale și inter-guvernamentale, organizațiile non-guvernamentale și persoanele fizice să celebreze — Ziua Internațională a Democrației — pentru a contribui la informarea și sensibilizarea publicului

pentru promovarea și protejarea valorilor universale ale democrației.

Ziua Internațională a Democrației
Ziua Internațională a Democrației [Sursa foto: PixaBay]

15 septembrie 2022: Ziua Internațională a Democrației. România, una dintre țările care au inițiat sărbătoarea 

Rezoluția prin care ONU a hotărât ca data de 15 septembrie să fie consacrată ca Zi Internațională a Democrației afirmă faptul că „deși democrațiile sunt caracterizate de valori comune, nu există un model unic al democrației” și, de asemenea „democrația nu aparține unei anumite țări sau zone”. Printre țările inițiatoare ale aceste sărbători se numără și România. În total, inițiativa a aparținut unui grup de 8 state. 

După anul 1989, după căderea comunismului în România, țara noastră a susținut necesitatea implicării tuturor statelor în consolidarea proceselor democratice în lume. La 29 martie 2004, România a aderat oficial la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), iar la Uniunea Europeană (UE) a avut loc la data de 1 ianuarie 2007. Acestea două au avut și au un impact major în dezvoltarea României și implicarea ei pe plan național și internațional cu privire la promovarea democrației, un drept fundamental al unui stat european.