În Argentina ziua mamei se celebrează an de an în a treia duminică din octombrie. Sărbătoarea este, de fapt, pe 11 octombrie, aceasta fiind vechea celebrare liturgică a maternității binecuvântată de Fecioara Maria, dar după această dată ea a fost mutată pe 1 ianuarie. Însă ulterior, tradiția de ziua mamei a continuat să fie celebrată în a treia duminică din octombrie.
Sărbătoarea de ziua mamei este celebrată de peste 50 de țări din întreaga lume, însă nu toate țările sărbătoresc în aceeași zi.
Ziua mamei nu este o zi publică, dar o zi națională legală care se sărbăorește în a doua duminică din mai, în America.
În Mexic și în mai multe părți din America Latină, ziua mamei se celebrează pe 10 mai în fiecare an. În Thailnda, de exemplu, ziua mamei se sărbătorește pe 12 August, de ziua actualei regine.
În România ziua mamei se celebrează de 8 martie, când este declarată și Ziua Internațională a Femeii.
Tradiția prin care se celebrează Ziua Mamei datează încă din Grecia Antică, când erau sărbătorile în cinstea Zeiței Rhea, mama zeilor.
Mai târziu, primii creștini au celebrat ziua mamei în a patra duminică a postului mare ca o sărbătoare a Mamei pentru a o cinsti pe Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos.
În Marea Britanie, tradiția Zilei Mamei este acum foarte asemănătoare cu omologul său american, dar originile sale sunt diferite, întrucât ziua comemorează întoarcerea la biserica mamă în a patra duminică din Postul Mare.
Coloniștii englezi care s-au stabilit în America au întrerupt tradiția duminicii materne.