Înfățișează frumusețea vieții sau o realitate amară. Înregistrează istoria, revoluțiile, rebeliunile și, uneori, este un mijloc de a scăpa de ele. Pe scurt, nu există istorie sau cultură fără artă. Această zi celebrează toate formele de artă- picturi, sculptură, fotografie, arhitectură, muzică și multe altele. Prin această sărbătoare ne arătăm respectul pentru pasiunea și creativitatea tuturor artiștilor.
Citeste si: Dan Negru a reacționat după scandalul de la Eurovision 2022: „Au făcut-o târziu, la presiunea publicului”
Desigur, este bine cunoscut cine ocupa prima pozitie in top 10 pictori romani. Este vorba despre Nicolae Grigorescu, pictorul care se inspira din viața țăranului român, cele mai cunoscute tablouri ale sale fiind „Car cu boi”, „Țăranca voiasă” sau „Țăran pe prispă”.
Cel de-al doilea in top 10 pictori romani celebri este Stefan Luchian. Si el, la fel ca Nicolae Grigorescu, participa la expozitii in Franta, pastrand astfel legatura cu schimbarile ce se produceau in arta la nivel european.
Următorul pictor român celebru este Ion Andreescu, cel ce era numit de contemporani primul pictor cu adevarat modern al Romaniei. Picteaza de la natura statica la peisaje, creatia sa degajand seriozitate si gravitate.
Cel caruia i se datoreaza multe dintre realizarii artei romanesti este si Theodor Aman, el fiind cel care pune bazele primelor institutii de invatamant de arte frumoase.
Theodor Pallady, cel ce reprezinta in Romania simbolismul. El este mai degaba influentat de rigurozitatea germana decat de lirismul francez al artei, renuntand treptat la realizarea de peisaje in favoarea naturii moarte.