Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial şi o componentă esenţială în procesul de definire şi perpetuare a identităţii fiecărei minorităţi naţionale. Referitor la impactul folosirii limbii materne asupra unui om, mulți obișnuiesc să spună că dacă îi vorbești cuiva în propria limbă, cuvintele îi vor ajunge la inimă.
Această zi a fost proclamată în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999, prilejul cu care statele membre ale ONU s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între diferite popoare.
Limba maternă se poate pierde foarte uşor, dacă nu este învăţată şi vorbită în familie ori dacă nu este studiată şi exersată în şcoală.
„În limba ta”- Grigore Vieru
”În aceeaşi limbă
Toată lumea plânge,
În aceeaşi limbă
Râde un pământ.
Ci doar în limba ta
Durerea poţi s-o mângâi,
Iar bucuria
S-o preschimbi în cânt.”
Citește și: Cum se zice corect: serviciu sau servici?
Profesorii şi bibliotecarii atrag atenţia că limba română este tot mai plină de cuvinte împrumutate, cele mai des întâlnite provenind din limba engleză. Tinerii utilizează cuvinte în limba engleză în vorbirea curentă, considerând că este la modă să fii "safe" şi nu în "siguranţă" sau să spui "o, my God" în loc de "O, Dumnezeule'. Profesorii şi iubitorii literelor consideră situaţia aberantă.
"Uitaţi-vă cum se exprimă foarte mulţi din tinerii de astăzi, chiar şi mai puţin tineri.Uitaţi-vă la dialogurile care au loc la diverse întâlniri, întruniri ş.a.m.d. Este de speriat! Se vede că nu se mai face limba română, exact aşa cum se vede că a fost desfiinţat învăţământul profesional. Se vede că nu se face gramatică. Este înfiorător! Se plâng profesorii de limbă română şi nu numai", a declarat Liviu Gârbea, doctor.
Citește și: Cum se zice corect: Eu continuu sau Eu continui? Multă lume face această greșeală gramaticală