- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
O dată pe an, o aliniere astronomică introduce această schimbare sezonieră. Solstițiul de vară este sărbătorit în întreaga lume și este învăluit în mit. Anul acesta, solstițiul de vară nordic cade pe 21 iunie la 5:13 a.m. EDT (21 iunie la 9:13 UT). La sud de Ecuator, același moment marchează începutul neoficial al iernii, scrie National Geographic. Solstițiile au loc în același timp în întreaga lume, dar orele lor locale variază în funcție de fusul orar.
În mod tradițional, solstițiile de vară și de iarnă au contribuit la marcarea schimbării anotimpurilor- împreună cu omologii lor, echinocțiul de primăvară și toamnă. Cu toate acestea, meteorologii de astăzi folosesc în mod oficial înregistrările de temperatură pentru a trasa linii între anotimpuri. Deci, ce sunt exact solstițiile și cum au fost sărbătorite de-a lungul istoriei? Iată tot ce trebuie să știi.
Citeste si: SOLSTIUȚIUL DE VARĂ, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci în această zi
Ce sunt solstițiile?
Solstițiile apar deoarece axa de rotație a Pământului este înclinată cu aproximativ 23,4 grade față de orbita Pământului în jurul Soarelui. Această înclinare determină anotimpurile planetei noastre, deoarece emisfera nordică și sudică primesc cantități inegale de lumină solară pe parcursul unui an. Din martie până în septembrie, emisfera nordică este înclinată mai mult spre soare, conducându-și primăvara și vara. Din septembrie până în martie, emisfera nordică este înclinată, așa că se simte ca toamna și iarna.
Anotimpurile emisferei sudice sunt inversate.Pământul nu este singura planetă cu solstiții și echinocții; orice planetă cu o axă de rotație înclinată le-ar vedea și ei. De fapt, oamenii de știință planetari folosesc solstițiile și echinocțiurile pentru a defini „anotimpurile” pentru alte planete din sistemul nostru solar.
Citeste si: 21 iunie 2022: Ziua Internaţională a Selfie-ului
Cum se sărbătorește solstițiul de vară în întreaga lume?
De milenii, culturile din întreaga lume au conceput modalități de a celebra și venera aceste evenimente cerești- de la construirea de structuri care se aliniază cu solstițiul până la organizarea de festivaluri zgomotoase în cinstea acestuia. Deși scopul enigmaticei structuri engleze Stonehenge rămâne necunoscut, acest monument vechi de 5.000 de ani are o relație renumită specială cu solstițiile. La solstițiul de vară, Piatra Călcâiului complexului, care se află în afara cercului principal al Stonehenge, se aliniază cu soarele la răsărit.
În Egipt, Marile Piramide de la Giza par să fie și ele aliniate cu soarele. Privit din Sfinx, soarele apune între piramidele lui Khufu și Khafre în timpul solstițiului de vară – deși rămâne neclar cum l-au orientat egiptenii antici în acest fel.
Multe culturi au găsit modalități unice de a marca solstițiul de vară. Sărbătoarea tradițională scandinavă de la mijlocul verii o întâmpină cu dans, băuturi și romantism. În timpul sărbătorii slave a lui Ivan Kupala, oamenii poartă coroane florale și dansează în jurul focurilor de tabără, în timp ce unele suflete curajoase sar peste foc ca o modalitate de a asigura noroc și sănătate. Într-o tradiție mai modernă, oamenii din Fairbanks, Alaska, se leagănă în solstițiul de vară cu un joc de baseball pe timp de noapte pentru a sărbători faptul că pot avea până la 22,5 ore de lumină în timpul verii. Jocul Soarelui de la Miezul Nopții se joacă din 1906.