Ziua Mondială a Cercetașilor este marcată anual pe 22 februarie și reprezintă o ocazie de celebrare a valorilor și principiilor care stau la baza mișcării cercetașești, una dintre cele mai mari organizații de tineret din lume.
În fiecare an, Ziua Mondială a Cercetașilor marchează o ocazie specială pentru milioane de cercetași din întreaga lume pentru a sărbători spiritul de aventură și solidaritatea lor față de îmbunătățirea comunităților. Această zi reprezintă un punct culminant în calendarul cercetășesc și este un moment de recunoaștere a contribuției semnificative a mișcării cercetășești la dezvoltarea tinerilor și la promovarea păcii și înțelegerii globale.
Ziua Mondială a Cercetașilor sărbătorește fondarea mișcării cercetașești de către Lordul Robert Baden-Powell, în începutul secolului al XX-lea. Această zi simbolizează fraternitatea, educația în aer liber și angajamentul față de comunitate și mediu.
Citește și: 21 februarie 2024- Ziua internaţională a limbii materne. Ce semnificație are această zi
Cercetăşia este cunoscută pentru campingurile sale, drumeţiile în natură, jocurile educative şi proiectele comunitare, toate având scopul de a dezvolta abilităţi de lider, muncă în echipă, iniţiativă personală, rezilienţă și auto-îmbunătăţire. Programul său diversificat este conceput pentru a se adapta la nevoile și interesele tinerilor din diferite medii și culturi, promovând în acelaşi timp pacea, înţelegerea interculturală şi sustenabilitatea. Organizația "Cercetașii României", unul dintre membrii fondatori ai Mișcării Cercetașești Globale, susține ideea că o schimbare semnificativă și durabilă în societate poate fi realizată doar prin investiții responsabile în educația tinerilor și a copiilor. În cadrul României, există peste 3.500 de membri activi, împărțiți în 79 de centre în 31 de județe, care participă săptămânal la activități comunitare sub supravegherea a 800 de voluntari adulți.
Citește și: Line-up Summer Well 2024: Keane, cap de afiș la festivalul de la Domeniul Stirbey. Cât costă un bilet?