Close sidebar
Stiri

23 iunie 2022 - Ziua Internaţională a Văduvelor

23 iunie 2022 - Ziua Internaţională a Văduvelor

Ziua Internațională a Văduvei este o zi globală de conștientizare care are loc anual pe 23 iunie.


In articol:

În fiecare an, pe 23 iunie, Ziua Internațională a Văduvei acordă o recunoaștere specială situației văduvelor de toate vârstele de pe glob. Situația văduvelor este deosebit de gravă în țările în curs de dezvoltare. Unele dintre problemele cu care se confruntă văduvele în aceste țări includ sărăcia, violența, stigmatizarea socială și problemele de sănătate. 

Importanța zilei văduvelor

Citeste si: Horoscop 23 iunie 2022: Probleme în dragoste pentru trei zodii

23 iunie 2022 - Ziua Internaţională a Văduvelor
23 iunie 2022 - Ziua Internaţională a Văduvelor

Ziua a fost lansată de Națiunile Unite în 2010 pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la încălcarea drepturilor omului de care suferă văduvele în multe țări în urma morții soților lor.

În multe țări cu societăți tradiționale, femeile sunt lăsate în sărăcie atunci când soțul lor moare.

În unele țări, aceste femei se trezesc refuzate de moștenire și drepturi la pământ, evacuate din casele lor, ostracizate și abuzate. De asemenea, copiii văduvelor se găsesc adesea afectați, retrași de la școală și mai vulnerabili la abuz, mai ales în cazul fetelor.

Citeste si: Sânzienele 2022: Ce semnificaţie are această sărbătoare magică pentru români?

23 iunie 2022 - Ziua Internaţională a Văduvelor
23 iunie 2022 - Ziua Internaţională a Văduvelor

Ziua Internațională a Văduvei lucrează pentru a încuraja acțiunile în atingerea drepturilor depline pentru văduve, subliniind nevoia de mai multe cercetări și statistici privind violența, discriminarea și sărăcia suferite de văduve și pentru a dezvolta politici și programe pentru a aborda problema.
Scopul final al zilei este de a dezvolta resurse și politici care să le împuternicească văduvelor și să le permită să aibă acces la educație, muncă, asistență medicală și vieți fără violență și abuz. Permițându-le să-și creeze o viață pentru ele și pentru copiii lor după moartea soțului și punând capăt unui ciclu de sărăcie și abuz.


Conform statisticilor recente, în lume există aproximativ 258 de milioane de văduve. Aproape una din 10 văduve trăiește în sărăcie extremă.

Acest lucru se datorează faptului că multe văduve nu au acces la credit sau la alte resurse economice, inclusiv la muncă.

Văduvele din țările în curs de dezvoltare se confruntă, de asemenea, cu cazuri mari de violență. Această violență este răspândită în special în Africa și Asia. În aceste țări, văduvele sunt adesea victime ale violenței fizice și psihice. Văduvele sunt, de asemenea, forțate să se angajeze în practici care pun viața în pericol, care fac parte din riturile de înmormântare ale soțului lor. De exemplu, văduvele pot fi forțate să bea apa în care a fost spălat cadavrul soțului lor.

Din cauza alimentației proaste și a lipsei unui adăpost adecvat, văduvele dezvoltă adesea probleme de sănătate. Multe văduve nu au acces la asistență medicală. Dacă soțul unei văduve a murit de SIDA, informațiile pot fi păstrate de la ei. Aceasta înseamnă că unele văduve ar putea avea SIDA sau HIV și nici măcar nu știu asta. Multe femei din țările în curs de dezvoltare își pierd soții din cauza unor situații legate de conflict. Dacă o văduvă trebuie să-și părăsească țara, ei se luptă să aibă grijă de ei înșiși și de copiii lor într-o tabără de refugiați.