23 septembrie 2022: Ziua Zatarului. Zatar sau Za’atar este un condiment aromatic din Orientul Mijlociu, care poate transforma complet gătitul de zi cu zi. În limba arabă, denumirea de „Za’atar” se traduce drept „cimbru”, însă combinația ingredientului este mult mai complexă de atât.
Amestecul aromatic de Zatar conține diverse ingrediente, printre care se numără: semințe de susan prăjite, cimbru uscat, maghiran uscat si sumac, care ajută la obținerea unui gust diferit al mâncării pe care o gătiți.
- Zatar este si planta( Origanum syriacum, sau Oregano de Siria) si amestec de condimente.
- Zatar este in general preparat din oregano uscat, cimbru si/sau maghiran (lemnos si floral), sumac (ușor picant ca si aroma, acid) si semințe de susan prăjite (bogate, cu aroma de nuca). Combinațiile pot să difere, motiv pentru care ingredientul mai poate conține si sare, coaja uscata de portocala, mărar uscat.
Citeste si: 16 septembrie 2022: Ziua Guacamole. Rețeta tradițională
- Condimentul Zatar este un condiment care, amestecat cu puțin ulei de măsline, este perfect pentru preparate din carne, pâine, iaurt, mâncăruri din legume și ouă.
- Zatarul are multe beneficii pentru sănătate, fiin plin de compuși organici și nutrienți, cum ar fi acidul galic, timol, quercetina si carvacrol, care sunt foarte benefici organismului.