Pe data de 24 ianuarie se sărbătorește anual Ziua Unirii Principatelor Române, cunoscută și sub denumirea de „Mica Unire”. Anul acesta se împlinesc 165 de ani de când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei și al Țării Românești, moment ce a reprezenta primul mare pas spre înfăptuirea României de astăzi.
Citește și: Ce se sărbătorește pe 24 ianuarie 2024? Românii au parte de o zi liberă de la stat
Pe 24 ianuarie 2024 se împlinesc 165 de ani de la Mica Unire[Sursa foto: Facebook]
Data de 24 ianuarie a rămas în istorie drept data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Acesta a fost ales domnitor al Moldovei pe 5 ianuarie 1859, iar câteva zile mai târziu, pe data de 24, Alexandru Ion Cuza a fost ales domn al Țării Românești. Întâlnirea istorică, în cadrul căreia s-a decis Mica Unire a avut loc la Hotel Concordia din București, situat pe strada Smârdan, numărul 39.
Românii sărbătoresc pe 24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române [Sursa foto: freepik]
Mica Unire a fost un proces complex, care a început odată cu adoptarea Regulamentelor Organice între 1831-1832, în Muntenia și Moldova, care stipulau necesitatea unificării politice. Ulterior, în anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza și Gheorghe Bibescu.
Ziua de 24 ianuarie nu a fost mereu zi liberă legală pentru români. La 16 decembrie 2014, preşedintele Traian Băsescu a semnat Decretul nr.901 privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române ca zi de sărbătoare naţională, publicat în Monitorul Oficial nr. 922/18 decembrie 2014. Prin acest decret s-a consolidat importanța acestei date istorice în formarea identității românești și a României de astăzi.
Citește și: Cât a ajuns să coste un kilogram de cireșe în piețe? Puțini își mai permit să le cumpere
Românii vor avea parte în anul 2024 de 17 zile libere legale. Șapte dintre ele pică în weekend, iar zece vor fi în timpul săptămânii, astfel că românii vor petrece mai puțin timp la muncă anul acesta. Pe data de 24 ianuarie sunt organizate în toate colțurile țării diferite manifestări culturale, spectacole și evenimente artistice, în cadrul cărora românii celebrează istoria națională.