- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
De câte ori nu ai cumpărat o haină pentru a o purta o dată sau de două ori și apoi a sfârșit în spatele dulapului pentru că nu ți s-a mai părut la fel de interesantă? De aceea, în America există o mișcare care i-ar putea ajuta pe oameni să nu mai risipească atâtea haine: Ziua Națională a Hainelor Second Hand, zi care se sărbătorește pe 25 august. Cumpărarea hainelor la mâna a doua, dar și reciclarea hainelor creează un ciclu pozitiv, crucial chiar, pentru reducerea deșeurilor.
Motivele pentru care putem folosi haine de tip second hand
Nu pledăm pentru a purta haine zdrențuite sau articole care sunt clar neigienice, dar cumpărarea de haine second hand din surse de încredere are beneficii mari. În primul rând, un magazin de tip second hand îți poate salva mult din bugetul tpu alocat hainelor și vestea bună este că, uneori, la second hand, în ciuda numelui, poți găsi chiar și haine noi.
Însă dacă vrei să scapi de hainele pe care nu le mai îmbraci, poți pur și simplu să le donezi câtre alte persoane. În unele orașe din țară au fost amplasate diverse containere în care poți duce hainele pe care nu le mai porți, ulterior fiind donate câtre persoanele care au nevoie.
Cum au luat naștere magazinele de tip second hand?
Înainte de Revoluția Industrială hainele erau puține, dar și foarte scumpe, însă imediat după revoluție lucrurile s-au schimbat în această zonă. Hainele au început să se producă în cantități din ce în ce mai mari și curând oamenii au început să cumpere haine des și să le arunce pe cele vechi. Astfel că, stereotipul hainelor de tip second hand este legat de faptul că semnifică o lipsă a banilor, însă acest stigmat a început să se schimbe când serviciile creștine au început să colecteze haine pentru oamenii sărmani.
Ulterior au început să apară și magazinele de tip second hand, iar acestea ofereau un stimulent celor care furnizau servicii de caritate. Astăzi, în shimb, generația Z și Millennialii au devenit din ce în ce mai activi în promovarea sustenabilității atunci când vine vorba de îmbrăcăminte. 77% dintre Millennials preferă să achiziționeze haine ecologice, notează National Today.