Femei din toată lumea sunt supuse în fiecare zi la violenţă fizică şi psihică, chiar dacă trăim într-o epocă modernă, în care tot mai mulţi oameni au acces la educaţie şi informaţie. Pentru a încerca să diminueze numărul acestor acte barbare, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a stabilit, în anul 2000, data de 25 noiembrie ca fiind Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor.
Violenţa asupra femeilor este un fapt real la nivel global, unde una din trei femei a fost supusă cel puţin o dată în viaţă la abuzuri psihice sau fizice. "Cel puţin una din 3 femei din lume a fost bătută, forţată să întreţină relaţii sexuale sau abuzată de-a lungul vieţii, în multe cazuri de cineva apropiat sau cunoscut", declara în 2006 Kofi Annan, fostul Secretar General al ONU, conform life.ro.
Statistica ne arată însă doar cazurile raportate, situaţia reală fiind mult mai gravă. Multe dintre victimele abuzurilor nu depun plângeri sau nu iau nicio măsură, aproape de fiecare dată din cauza fricii. Această problemă este foarte bine împământenită şi în România, pentru că femeile nu se simt în siguranţă şi protejate, dacă încearcă să depună plângeri. Chiar dacă obţin un ordin de restricţie împotriva partenerului, statistica arată că peste 40% dintre acestea sunt încălcate.
Data de 25 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător pentru a marca Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor. În această dată, în urmă cu 61 de ani, au fost ucise surorile Mirabal, care prin eforturile făcute şi prin traumele la care au fost supuse, au trezit la viaţă un popor adormit şi impasibil. Cele trei tinere au luptat cu ardoare împotriva regimului condus de dictatorul Rafael Trujillo, în Republica Dominicană.