An de an, pe 26 aprilie, este celebrată proprietatea intelectuală, o sărbătoare care a fost inclusă în calendarul ONU la inițiativa Chinei. Prin această sărbăoare se încurajează creativitatea și imaginația, motiv pentru care drepturile asupra acestei forţe trebuie protejate.
Citeste si: A treia zi de Paște! Ce sărbătoare este în a treia zi de Paste si ce nu este bine sa facem in aceasta zi?
La 26 aprilie 1970, intra în vigoare actul de înființare a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, instituţie care încurajază activitatea creatoare și o promovează oriunde în lume.
S-a decis alocarea acelei zile cu scopul de a educa publicul cu privire la importanța acestui subiect, astfel încât majoritatea oamenilor să fie bine versați în proprietatea intelectuală, brevete, desene industriale, drepturi de autor și mărci comerciale, informează
Drepturile de proprietate intelectuală se împart în două mari categorii, anume cele de autor, care protejează creațiile literare, artistice și științifice, și cele de proprietate industrială, care includ brevetele şi patentele.
Astfel, astăzi, această zi își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța și impactul proprietății intelectuale asupra vieții de zi cu zi, să stimuleze înțelegerea modului în care proprietatea intelectuală este protejată și a rolului acesteia în creșterea creativității și inovației, să celebreze creativitatea și contribuțiile aduse de creatorii inovatori la dezvoltarea societăților și să încurajeze respectul pentru drepturile de proprietate intelectuală.
Termenul „proprietate industrială” este uneori folosit pentru a se referi la un subset mare de drepturi de proprietate intelectuală, inclusiv brevete, mărci comerciale, desene industriale, modele de utilitate, mărci de servicii, denumiri comerciale și indicații geografice.
În acest an, tema Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale 2022 se concentrează pe IP și Tineretul care inovează pentru un viitor mai bun.
Tinerii de astăzi sunt o sursă incredibilă și în mare măsură neexploatată de creativitate și ingeniozitate. Există aproximativ 1,8 miliarde de tineri (în vârstă de 24 de ani) în lume astăzi. Nouăzeci la sută dintre ei trăiesc în țări în curs de dezvoltare. Proporția tinerilor (sub 35 de ani) va crește în următorii ani. În toate regiunile, tinerii sunt agenți naturali ai schimbării, creând căi către un viitor mai bun.