Cineva s-a gândit că un topping cu crema de vanilie cu o crustă fragilă de zahăr caramelizat ar avea un gust bun. Bineînțeles că s-au înșelat- a avut un gust incredibil de delicios! Desertul este cel mai bine cunoscut sub numele de Crème Brûlée („cremă arsă” în franceză) și, în funcție de locul în care vii, este cunoscut și sub numele de Crema Catalana și Trinity Burnt Creme.
Desertul constă într-o bază bogată de cremă. Crema este apoi acoperită cu un strat contrastant de zahăr caramelizat.
Citeste si: Îngraşă sau nu pepenele? Iată ce spun nutriţioniştii
În timp ce vanilia este cea mai obișnuită bază pentru creme brûlée, desertul vine într-o gamă de alte arome.
Cea mai veche reteta de creme brulee a aparut in 1691 in cartea lui Francois Massialot bucatarul regelui Philippe d’Orleans, dar catalanii sustin ca crema catalana (care este practic acelasi desert) este realizata inaintea francezilor, undeva prin secolul al XVIII-lea.
Despre această zi au vorbit și Mishu și Cosmin în Dimineața Nebună. Iar momentul poate fi ascultat chiar aici.
500 ml smantana pentru frisca
1 pastaie de vanilie
5 galbenusuri
1 varf cutit sare
50 g zahar tos
4 linguri zahar brun/ zahar tos pentru ars
Citeste si: 14 iulie 2022: Ziua macaroanelor cu brânză: Reţeta originală din SUA
Puneti galbenusurile de ou intr-un castron mare, apoi ametecati-le cu zaharul pudra, pana cand ajungeti la o consistenta cremoasa.
Puneti atat frisca lichida cat si smantana intr-o cratita, adaugati pastaia de vanilie si aduceti la fierbere. Turnati usor crema fierbinte pe ouale batute cu zahar si amestecati cu telul tot timpul, pentru a otineti un galben pal, cremos. Pregatiti 6 forme de ramekin sau 6 forme de ceramica. Turnati amestecul in formele de ceramica, distribuind-ul uniform. Puenti formele intr-o tava de copt si turnati apa fierbinte in tava astfel incat sa vina la jumatatea laturilor formelor de ceramica.
Transferati cu grija la cuptorul preincalzit la 150 grade C si lasati timp de 45-50 minute sau pana cand cremele sunt stabilite. Apoi lasati la racit timp de cel putin 4 ore la rece. Dupa ce s-au racit, presarati uniform zahar brun pe fiecare crema si dati inca 1 -2 minute la cuptor pana se caramelizeaza zaharul de deasupra si se formeaza o crusta tare.