Timp de secole, ochiul uman a fost capabil să detecteze nuanța roșiatică a celei de-a patra planete a sistemului solar, sclipind pe cerul nopții. Oamenii de știință nu știau că roșul de pe suprafața lui Marte provine de la o preponderență de oxid de fier, rugina comună. De Ziua Planetei Roșii sărbătorim fascinația noastră pentru Marte, împreună cu toate progresele științifice în înțelegerea planetei.
Citește și: Horoscop zilnic 28 noiembrie 2022: Unele zodii au parte de multă iubire la început de săptămână
În jurul anului 400 î.Hr., babilonienii au început să țină evidența evenimentelor cerești. Ei l-au numit pe Marte „Nergal”, Regele Conflictelor, aparent din cauza asocierii dintre culoarea planetei și sângele vărsat în timpul întâlnirilor armate cu inamicii.
Pe măsură ce timpul a trecut și a devenit o posibilitate ca omul să poată călători într-o zi printre stele, autorii și realizatorii de film s-au folosit de sentimentul de mirare care înconjoară Planeta Roșie și au creat opere de science-fiction, imaginându-se mergând pe acel pământ ruginit.
O mare întrebare a fost dacă Marte conținea apă potabilă, sursa oricărei vieți pe o planetă. Misiunile de zbor au detectat calote polare. „Canalele” antice s-au dovedit a fi o iluzie optică, dar asta nu i-a împiedicat pe mulți să presupună că au existat anterior civilizații pe a patra planetă de la Soare.
Este încă de la sine înțeles că imaginația a înflorit în jurul noțiunii de viață pe Marte. Pe