Ziua Națională a Lasagnei se sărbătorește pe 29 iulie în fiecare an.
Sos de roșii, brânzeturi, carne și legume- toate separate de fașii late de paste- ce nu e de iubit? Lasagna a apărut pentru prima dată în Napoli, Italia, în Evul Mediu și a ajuns în America în secolul al XIX-lea.
În această Zi Națională a Lasagnei, mergeți la restaurantul italian preferat sau preîncălziți cuptorul și faceți-vă singur o porție.
Cum a apărut lasagna
Cuvântul „lasagna” provine din Grecia antică.
În esență, numele provine de la cuvântul „laganon” – cea mai veche formă de paste. Foile aplatizate de aluat tăiate în fâșii subțiri erau denumite „laganon”. Desigur, forma originală era foarte diferită de felul de mâncare de lasagna asamblat de care ne bucurăm astăzi. Au fost prezente straturi de paste stropite cu sos, dar fără ingredientele italiene esențiale. Un fel de mâncare similar a fost pregătit în mod obișnuit în Roma antică, numit „lasanum”, care înseamnă oală sau recipient în latină.
Când s-au referit la felul de mâncare, italienii au folosit cuvântul pentru oală, în care era servită masa. Deci cuvântul „lasagna” provine de fapt din metoda de gătit și nu din ingrediente. Procesul de amestecare a făinii și a apei datează din Evul Mediu, rezultând lasagna ca fel de mâncare populară. În 1284, Salimbene di Adam a descris un călugăr dolofan care se răsfăța cu lasagna.
Reteta de lasagna originala contine un sos bolognese cu carne (ragu) si un sos bechamel (sos alb), pe langa paste si branza. Serveste alaturi de o salata verde simpla, stropita cu zeama de lamaie.
Ingrediente lasagna:
1 pachet de foi de lasagna
Sos ragu:
300 g carne de vita tocata 150 g bacon/pancetta 50 g morcovi 50 g tulpina de telina 50 g ceapa 100 ml vin rosu 300 g rosii pasate 300 g supa de legume ulei
de masline extravirgin sare piper 100 g parmezan Sos bechamel:
Pentru ragu, caleste intr-o cratita, in ulei de masline, sunca taiata cubulete, adauga legumele tocate marunt si lasa pe foc 5-6 minute.
Adauga carnea tocata si rumeneste-o pana se evapora lichidul. Toarna vinul, lasa-l sa se evapore si adauga sosul de rosii si supa. Sosul trebuie sa fiarba lent, aproximativ doua ore, acoperit cu un capac. La final, potriveste gustul cu sare si piper. Pentru sosul bechamel, incalzeste laptele intr-o cratita, fara a-l fierbe. Intr-o alta tigaie, topeste untul, adauga faina si lasa sa se rumeneasca usor, amestecand continuu, timp de cateva minute. Toarna treptat laptele fierbinte, amestecand mereu, pana se ingroasa. Condimenteaza cu sare si nucsoara. Intr-o tava mare cu pereti inalti, pune un strat subtire de bechamel si unul de sos bolognese, apoi foi de lasagna, sos de carne, presara cu parmezan ras, apoi pune alta foaie de lasagna, sos bechamel, sos de carne, parmezan ras si repeta pana termini ingredientele. Straturile de deasupra trebuie sa fie de parmezan ras, peste unul de sos de carne. Coace intr-un cuptor preincalzit la 170°C, timp de 40 de minute.