Sos de roșii, brânzeturi, carne și legume- toate separate de fașii late de paste- ce nu e de iubit? Lasagna a apărut pentru prima dată în Napoli, Italia, în Evul Mediu și a ajuns în America în secolul al XIX-lea.
În această Zi Națională a Lasagnei, mergeți la restaurantul italian preferat sau preîncălziți cuptorul și faceți-vă singur o porție.
Cuvântul „lasagna” provine din Grecia antică. În esență, numele provine de la cuvântul „laganon” – cea mai veche formă de paste. Foile aplatizate de aluat tăiate în fâșii subțiri erau denumite „laganon”. Desigur, forma originală era foarte diferită de felul de mâncare de lasagna asamblat de care ne bucurăm astăzi.
Reteta de lasagna originala contine un sos bolognese cu carne (ragu) si un sos bechamel (sos alb), pe langa paste si branza.
1 pachet de foi de lasagna
Sos ragu:
300 g carne de vita tocata
150 g bacon/pancetta
50 g morcovi
50 g tulpina de telina
50 g ceapa
100 ml vin rosu
300 g rosii pasate
300 g supa de legume
ulei de masline extravirgin
sare
piper
100 g parmezan
Sos bechamel:
70 g unt
70 g faina
1 l lapte
sare
nucsoara
Citeste si: 31 iulie 2022: Ziua Avocado. Ce beneficii ne aduce pentru sănătate
Pentru ragu, caleste intr-o cratita, in ulei de masline, sunca taiata cubulete, adauga legumele tocate marunt si lasa pe foc 5-6 minute. Adauga carnea tocata si rumeneste-o pana se evapora lichidul. Toarna vinul, lasa-l sa se evapore si adauga sosul de rosii si supa. Sosul trebuie sa fiarba lent, aproximativ doua ore, acoperit cu un capac. La final, potriveste gustul cu sare si piper. Pentru sosul bechamel, incalzeste laptele intr-o cratita, fara a-l fierbe. Intr-o alta tigaie, topeste untul, adauga faina si lasa sa se rumeneasca usor, amestecand continuu, timp de cateva minute. Toarna treptat laptele fierbinte, amestecand mereu, pana se ingroasa. Condimenteaza cu sare si nucsoara. Intr-o tava mare cu pereti inalti, pune un strat subtire de bechamel si unul de sos bolognese, apoi foi de lasagna, sos de carne, presara cu parmezan ras, apoi pune alta foaie de lasagna, sos bechamel, sos de carne, parmezan ras si repeta pana termini ingredientele. Straturile de deasupra trebuie sa fie de parmezan ras, peste unul de sos de carne. Coace intr-un cuptor preincalzit la 170°C, timp de 40 de minute.