- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
O cameră de fotografiat este un instrument de neînlocuit folosit pentru a înregistra și a reproduce amintiri, evenimente și oameni sau locuri. Înainte de inventarea camerei, singura resursă pentru a documenta o viziune era un tablou. Captarea unei imagini a unei persoane sau a unui loc într-un desen a luat timp și îndemânare. Foarte puțini oameni pot desena perfect asemănarea cuiva, darămite să surprindă esența unui eveniment.
29 iunie este o zi pentru a sărbători faptul că fotografia, cândva atât de complicată încât era nevoie de un om de știință să o înțeleagă, acum face parte din viața noastră de zi cu zi.
Cuvântul „fotografie” se bazează pe două cuvinte grecești care, puse împreună, înseamnă „a scrie cu lumină”. Este un mod frumos de a descrie ceea ce ne lasă o cameră să facem – să spunem o poveste fără a folosi cuvinte. Totul datează de peste 800 de ani de la inventarea camerei obscure. Însemnând „cameră întunecată”, camera obscura nu era altceva decât o cutie cu o gaură pe o parte. Lumina ar trece prin gaură și în interiorul întunecat al cutiei, unde ar proiecta o imagine pe suprafața interioară plană.
Originea Zilei aparatelor de fotografiat nu este cunoscută, dar este folosită ca un memento pentru a ne aminti de existența lor și numeroasele beneficii.
Louis Jacques Mande Daguerre, unul dintre inventatorii fotografiei
Louis Jacques Mande Daguerre, artist si decorator francez, considerat a fi unul dintre inventatorii fotografiei, in prima jumatate a secolului al XIX-lea, a inventat un procedeu fotografic, numit “daghereotip” (daguerreotype), capabil sa redea o imagine, cu ajutorul unei suprafete de cupru, peste care se aseza un strat de argint, lucios. Aceasta placa, expusa la lumina si la vapori de iod, facea ca iodul sa se combine cu argintul, producandu-se iodura de argint fotosensibila.
Prin urmare, o asemenea placa, expusa la lumina, timp de 20-30 de minute, putea sa inregistreze o imagine si sa o conserve, in timp ce alte procedee folosite pana la acea data faceau ca imaginea sa se pastreze pentru putin timp. Tehnica nu ii apartine in intregime lui Daguerre, ci este o imbunatatire a unei idei a colaboratorului sau, Joseph Nicephore Niepce, cel care, in 1827, a realizat prima fotografie. Niepce se stinge insa din viata in 1933 si cercetarile sale sunt duse mai departe de Daguerre. Procedeul a fost brevetat de Academia Franceza, in 1839, subintitulat “un dar facut lumii”.
Alexander Wolcott – inventeaza propriul aparat de fotografiat
Un an mai tarziu, Alexander Wolcott confectioneaza propriul aparat de fotografiat, cu o durata de expunere mult mai mica decat jumatatea de ora a “daghereotipului”. Cam in aceeasi epoca, Fox Talbot, om de stiinta britanic, breveteaza un “calotype”, care ii permitea sa obtina un “negativ”, adica imagine cu luminozitate inversa fata de original. Aparatul sau de fotografiat, caruia i se spunea, din pricina formei, “cursa de soareci”, avea aproximativ 6 centimetri latime. Cand se apasa pe declansator, se deschidea un obturator, lumina patrundea prin obiectiv, traversa diafragma si impresiona filmul.