Acest lucru face ca datoria ta civică să mănânci cel puțin una- sau chiar o duzină.
Sărbătoarea delicioasă, celebrată anual în prima vineri a lunii iunie, este creditată Armatei Salvării.
Citeste si: Sărbătoare azi, 2 iunie 2022: Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor. Ce nu este bine să faci azi?
Asocierea organizației nonprofit cu gogoși a început în 1917, când patru femei voluntare au sosit în Franța pentru a avea grijă de soldații răniți din Primul Război Mondial. Pentru a le ridica moralul, submarinul Margaret Sheldon și adjutantul Helen Purviance au folosit puținele ingrediente disponibile- făină, zahăr, untură, praf de copt, scorțișoară și lapte conservat- pentru a face gogoși.
Citeste si: Alexandra Ungureanu și Theo Rose au lansat piesa „Un om ca tine”
Voluntarii au trebuit să fie creativi. Au aplatizat aluatul cu mâna și au gătit gogoșile – câte șapte – în interiorul coifului unui soldat. Femeile au lucrat până noaptea, producând o sută cincizeci de gogoși în prima noapte și trei sute în următoarea. Aroma delicioasă a gogoșilor proaspete a adus o bucurie atât de necesară soldaților, care așteptau cu răbdare ore în șir pe vreme rece și umedă pentru a-și obține răsfăț.
Odată complet echipate, „Donut Lassies”, așa cum au fost numite mai târziu, au preparat până la 9.000 de gogoși pe zi! Desertul prăjit a devenit un simbol al eforturilor Armatei Salvării de a ușura greutățile trupelor americane. A fost, de asemenea, folosit pentru a consola soldații din prima linie în timpul celui de-al doilea război mondial (1939-1945) și războiul din Vietnam (1955-1975).
În 1938, capitolul din Chicago al Armatei Salvării a rezervat o zi pentru a vinde gogoși – făcute folosind rețeta originală din Primul Război Mondial – publicului larg.