• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

3 legume mai puțin cunoscute pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta

De ce trebuie sa consumi anghinare
Anghinarea este una dintre legumele mai puțin cunoscute care au însă o multitudine de beneficii [Sursa foto: Pexels.com]
Anghinarea este una dintre legumele mai puțin cunoscute care au însă o multitudine de beneficii.

Cu toții cunoaștem importanța consumului de morcovi, castraveți, cartofi și al altor tipuri de legume pe care le regăsim din plin pe rafturile magazinelor, însă, dacă dorești să ai un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, nu trebuie să neglijezi legumele mai puțin cunoscute precum anghinarea. Acestea au o serie de beneficii impresionante pentru sănătate, iar dacă nu reușești să le consumi ca atare, ai întotdeauna varianta suplimentelor alimentare care pot acoperi aceste necesități.

În continuare îți prezentăm o parte dintre legumele mai puțin cunoscute pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta, precum și beneficiile acestora:

1. Anghinare

Anghinarea (Cynara scolymus) este o legumă originară din regiunea Mării Mediterane și e cunoscută pentru gustul său amărui distinct, dar și pentru proprietățile sale nutritive. Aceasta conține o varietate de substanțe benefice, cum ar fi antioxidanți, fibre, vitamine și minerale esențiale.

O parte dintre acești compuși sunt: fitoesterolii, polifenolii, flavonoidele, enzimele și vitaminele din gama B-urilor (B1, B2, B3, B6, B9). Ca urmare, are următoarele efecte benefice: detoxifiază organismul, sprijină digestia, are efect antioxidant, scade nivelul colesterolului, susține funcționarea sistemului imunitar și nu numai. Potrivit health.com, acest aliment promovează inclusiv sănătatea ficatului și reglează presiunea sângelui. De aceea, ai toate motivele să incluzi un astfel de produs în dieta ta.

2.

Fenicul

Această plantă este utilizată atât în scop culinar, cât și medicinal, deoarece conține diverse vitamine, precum A, E, C, dar și antioxidanți. Prin urmare, o poți consuma ca atare, în salate sau în diverse preparate pentru un plus de savoare, dar și sub formă de ceai, de exemplu, pentru a promova sănătatea tractului gastrointestinal și a digestiei. De asemenea, această legumă are rolul de a fortifica sistemul osos datorită conținutului ridicat de calciu, fosfor și magneziu.

3. Nap

Ca și în cazul celorlalte două legume, napii sunt apreciați atât ca aliment, datorită gustului, dar și pentru proprietățile lor terapeutice. Printre beneficiile napilor se numără și controlul apetitului, deoarece oferă senzația de sațietate. Conțin multă apă, dar și vitamine importante (A,B,C) și astfel te pot ajuta în cazul unei diete, de exemplu. De asemenea, napul sprijină sistemul imunitar datorită conținutului ridicat de vitamina C, dar și mulțumită proprietăților sale antibacteriene care luptă împotriva bacteriilor din organism.

În concluzie, legumele mai puțin cunoscute pot aduce o varietate de beneficii pentru sănătate și pot fi integrate cu ușurință în dieta ta zilnică. Deși pot părea mai puțin obișnuite, iar gustul acestora nu este întotdeauna pe placul oricui, aceste legume pot aduce o diversitate de nutrienți esențiali și pot contribui la îmbunătățirea stării tale generale de sănătate. Fie că le consumi în preparate culinare sau alegi suplimente alimentare adecvate, includerea acestor legume în regimul tău alimentar poate aduce beneficii semnificative pentru bunăstarea ta.