Jurnaliștii mai sunt denumiți și câinii de pază ai statului, dar și a patra putere în stat, fiind canalul de comunicare principal către mase.
În fiecare an, pe 3 mai se serbează ziua mondială a libertății presei, pentru a evalua starea libertății presei în lume, dar și pentru a aduce un omagiu celor care și-au dat viața pentru meserie. Într-o lume în care auzim tot mai des despre fake news, este necesar să avem jurnalism de calitate și necenzurat.
Ziua Mondială a Libertății Presei a luat naștere pe 23 decembrie 1993 și a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a 26-a sesiuni a Conferinței Generale de la Unesco în 1991.
Cu ocazia acestei zile, sunt puse la cale mai multe evenimente de celebrare, printre care și expoziția World Press Photo.
Expoziția internaţională anuală World Press Photo face înconjurul lumii anual, în prejma zilei mondiale a libertății presei. Anul acesta, expoziția care prezintă evenimente importante de la marile incendii din Grecia şi maşinăria de fake news din Macedonia, până la defrişările din pădurea Amazoniană şi protestele violente din Sudan, va putea fi vizitată în marile orașe ale României, în perioada 1 mai- 4 iunie, informează News.ro.
Timp de 35 de zile, 24 de ore din 24, fotografiile vor fi expuse simultan în următoarele orașe:
Detaliile fiecărui eveniment vor fi publicate pe pagina de Facebook a expoziţiei.
În contextul acestei zile, premierul României a transmis un mesaj legat de informarea publicului, o chestiune importantă, mai ales într-un stat democrat.
„Contextul în care marcăm Ziua Mondială a Libertăţii Presei aduce în prim-plan rolul mass-media în corecta informare a publicului şi pentru combaterea dezinformării, în strânsă legătură cu transformările şi provocările pe care le-au adus evoluţiile tehnologiei digitale şi în sfera jurnalismului. Libertatea şi pluralismul mass-media înseamnă garantarea libertăţii de exprimare şi a liberului acces la informaţie, drepturi fundamentale ale oricărui cetăţean într-o democraţie consolidată şi un stat de drept funcţional. Respectarea libertăţii de exprimare, a dreptului la opinie şi la informare implică responsabilitatea tuturor instituţiilor statului şi un efort coerent şi susţinut pentru a proteja drepturile garantate prin Constituţia României”, a transmis premierul Nicolae Ciucă cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.