• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

3 martie 2025 începe Postul Paștelui. De la ce NU trebuie să se abată creștinii ortodocși timp de cele 7 săptămâni de post

Azi începe Postul Paștelui
Tot ce trebuie să știe creștinii ortodocși despre Postul Paștelui  [Sursa foto: Facebook]
Azi, 3 martie 2025, începe Postul Paștelui, considerat cel mai aspru din an! Iată ce reguli trebuie să respecte creștinii, dar și când e dezlegare la pește.

Postul Paștelui începe azi, 3 martie 2025, pentru creștinii ortodocși, astfel că aceștia vor renunța pentru următoarele 7 săptămâni la alimentele de origine animală, se vor ruga și vor încerca să se apropie de Dumnezeu. Perioada postului se va încheia pe data de 19 aprilie, urmând ca în următoarea zi să fie sărbătorită cu mare bucurie Învierea Domnului. Iată cum se ține corect postul și de la ce nu trebuie să se abată credincioșii.

Citește și: Cine e celebra tiktokeriță din România care a fost diagnosticată cu leucemie. A participat și la un binecunoscut show de umor

Azi, 3 martie 2025, începe Postul Paștelui

Postul Paștelui începe anul acesta pe data de 3 martie, după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau a Lăsatului Sec de Carne. Începând din această zi, credincioșii renunță la alimentele de origine animală, la pofte, gânduri necurate, vorbe și fapte rele, astfel încât, după 7 săptămâni, să întâmpine așa cum se cuvine Învierea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători din cursul anului.

Data la care pică aceasta este stabilită în funcție de echinocțiul de primăvară, dar și de Luna Plină.

Postul Paștelui începe pe 3 martie în 2025
Ce e bine să faci în perioada Postului Paștelui? [Sursa foto: freepik]

Postul Paștelui va începe miercuri, 5 martie, pentru catolici, în Miercurea Cenușii. Cu această ocazie, ei vor merge la biserică pentru ca preotul să le pună cenușă pe cap în formă de cruce ca semn al smereniei și al pocăinței, precum și al dorinței de a se apropia de Dumnezeu prin post și rugăciune.

În 2025, Paștele va fi sărbătorit la aceeași dată de catolici și de ortodocși.

Citește și: Cine este celebra cântăreață care s-a stins din viață într-un cumplit accident

Cum se ține corect Postul Paștelui?

Postul Paștelui amintește de postul de 40 de zile ținut de Mântuitorul Iisus Hristos înainte să-și înceapă activitatea mesianică, potrivit crestinortodox.ro. Acesta le oferă credincioșilor oportunitatea de a-și curăța sufletul și trupul prin post, rugăciune, smerenie și milostenie pentru a sărbători Învierea Domnului.

În primele trei zile și în ultimele două zile ale postului se spune că e bine să se ajuneze până seara, când se poate mânca puțină pâine și se poate bea apă. În restul zilelor, creștinii ar trebui să mânânce o singură dată pe zi uscat de luni până vineri. Sâmbăta și duminica este bine să se consume legume fierte de două ori pe zi și să se bea puțin vin.

Gospodinele obișnuiesc să înceapă prima zi a postului curățând foarte bine vasele în care s-a gătit mâncare de dulce.

Ulterior, ele aruncă resturile de mâncare de la masa din ziua lăsatului sec de carne în curte pentru ca acestea să fie mâncate de păsările cerului. Creștinii trebuie să se înconjoare de liniște în următoarele 7 săptămâni, să se împace cu cei cu care sunt certați, dar și să meargă mai des la biserică pentru a se spovedi și a se împărtăși. 

În perioada postului, credincioșii nu au voie să organizeze nunți, botezuri sau alte petreceri, deoarece acestea nu sunt considerate potrivite într-o perioadă de introspecție și smerenie. În plus, se spune că sunt interzise dansatul, cântatul, fumatul și consumul de alcool. De asemenea, creștinii nu au voie să se certe cu apropiații, să fie egoiști sau să refuze să îi ajute pe cei aflați în nevoi sau care se confruntă cu diverse probleme. Potrivit rânduielilor bisericești, bolnavii, bătrânii, copiii și militarii sunt scutiți de la Postul Paștelui.

Citește și: Puya și Melinda se despart după o căsnicie de 14 ani? Adevărul despre separarea lor: „Nici nu știu cum să încep”

Care sunt zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui în 2025?

Postul Paștelui este considerat cel mai aspru post din an, deoarece este și cel mai lung, iar credincioșii au la dizpoziție doar două zile cu dezlegare la pește. Aceștia pot consuma preparate care să aibă la bază peștele de Buna Vestire, care este sărbătorită în fiecare an la data de 25 martie, dar și în Duminica Floriilor sau a Intrării triumfale a lui Iisus Hristos în Ierusalim, care anul acesta pică la data de 13 aprilie. Aceste două sărbători sunt considerate prilejuri de bucurie, astfel că postul devine mai permisiv pentru credincioși.

Ce trebuie să știi despre Postul Paștelui?
Postul Paștelui este considerat cel mai aspru din an [Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Carnagiu pe o şosea, după ce două autobuze s-au lovit: 37 de morți, printre care 8 copii, și peste 40 de răniți

Rugăciunea pe care e bine să o citești în perioada postului

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”