Close sidebar
Stiri

30 iunie 2022: Ziua Internaţională a Asteroizilor

30 iunie 2022: Ziua Internaţională a Asteroizilor

Cercetarea asteroizilor și apărarea planetară prezintă un mare interes pentru oamenii de știință din întreaga lume, motiv pentru care 30 iunie marchează Ziua internațională a asteroizilor.


In articol:

Fundația Asteroid găzduiește seria sa anuală de discuții pe tema asteroizilor joi (30 iunie) la Luxemburg.

„Ziua Asteroidului a fost creată pentru a încuraja publicul și guvernul să afle mai multe despre asteroizi, originea sistemului nostru solar și pentru a sprijini resursele necesare pentru găsirea și devierea asteroizilor” a declarat co-fondatorul Zilei Internaționale a Asteroidului, Dr.

Brian May.

Asteroizii sunt mici, planete neformate care orbitează soarele. Dacă un asteroid a reușit să lovească suprafața Pământului, daunele sale ar putea varia de la moderat la devastator, în funcție de dimensiunea sa. De exemplu, se crede că este un colosal asteroid de peste 7 mile lungime, care a lovit pământul în urmă cu 66 de milioane de ani, a dus la stingerea dinozaurilor. Din fericire, marea majoritate a asteroizilor care intră pe pământ sunt prea mici pentru a provoca daune.

La care se adauga, spațiul este atât de vast încât majoritatea asteroizilor nu se apropie niciodată de planeta noastră minusculă. Dar câțiva reușesc să o facă. Conform NASA, un asteroid cu dimensiunea unei mașini intră în atmosfera noastră o dată pe an, dar de obicei arde înainte de a ajunge la pământ.

Citeste si: Horoscop iulie 2022: Zodiile care vor avea parte de o vacanţă de vis

30 iunie 2022: Ziua Internaţională a Asteroizilor
30 iunie 2022: Ziua Internaţională a Asteroizilor

Istoria zilei asteroizilor

Citeste si: Horoscop 1 iulie 2022: Prima zi a lunii vine cu vești bune pentru trei zodii

Sărbătoarea a fost fondată după lansarea în 2014 a filmului 51 Degrees North, care ne arată ce s-ar întâmpla dacă un asteroid ar lovi Londra.
Echipa de creație a filmului (dintre care mulți sunt oameni de știință) a dorit să crească mai multă conștientizare cu privire la amenințarea asteroizilor asupra Pământului și la modul în care ne putem proteja.

Pentru a face acest lucru, au format o fundație și, în 2015, au sărbătorit prima Zi internațională a asteroizilor din lume. Există peste un milion de asteroizi în spațiu care ar putea lovi Pământul, dar oamenii de știință moderni au descoperit doar aproximativ 1% dintre ei. Pentru a combate acest lucru, fondatorii Zilei Asteroidului, precum și o mulțime de oameni de știință desăvârșiți, au creat Declarația Asteroidului 100X. Declarația își propune ca oamenii de știință să lucreze pentru a crește rata descoperirilor de asteroizi la 100.000 pe an într-un deceniu. Ziua internațională a asteroizilor se concentrează pe răspândirea cuvântului declarației și pe a-i ajuta pe ceilalți pământeni să se pregătească pentru un potențial impact al pământului cu un asteroid.

30 iunie 2022: Ziua Internaţională a Asteroizilor
30 iunie 2022: Ziua Internaţională a Asteroizilor

Peste 200 de astronauți, oameni de știință, tehnologi și artiști, inclusiv Richard Dawkins, Bill Nye, Peter Gabriel, Jim Lovell, astronautul Apollo 11 Michael Collins, Alexei Leonov, Bill Anders, Kip Thorne, Lord Martin Rees, Chris Hadfield, Rusty Schweickart și Brian Cox a cosemnat Declarația Zilei Asteroidului.