Ziua mondială a Traducerilor este celebrată în fiecare an pe data de 30 septembrie și a fost inițiată de către Federația Internațională a Traducătorilor. Această sărbătoare a apărut în 1953 pentru a sublinia importanța profesiei de traducător și a multilingvismului.
În 1991, Federaţia Internaţională a Traducătorilor (FIT- Fédération Internationale des Traducteurs/International Federation of Translators), sub egida UNESCO, a decretat Ziua internațională a traducătorilor.
Citeste si: 28 septembrie- Ziua Internațională a Dreptului de a ști
UNESCO și ONU promovează în fiecare în Ziua mondială a Traducerilor și cer statelor membre să susțină inițiativa și să protejeze bogăția limbilor de pe planetă.
Traducerile joacă un rol important în viața literară, politică și socială, fiind considerate un „mijloc de comunicare” între popoare și mentalități din întreaga lume.
Care sunt cele mai scumpe limbi străine din punct de vedere al traducerilor, pe care doar un traducător bine pregătit le poate face, potrivit Aqualitytranslation.ro.
- Limba islandeză este o limba germanica de nord, iar prețul pentru realizarea unei traduceri din limba româna în limba islandeză este de 250 lei pe pagină.
- Limba norvegiană este o limbă germanică de nord și este vorbită de aproximativ 5 milioane de locuitori.
- Limba quechua este o limba nativ-americana, răspândita pe teritoriul Americii de Sud și este vorbită în momentul de față de 10 milioane de locuitori.
- Limba guarani este vorbită în momentul de față de către 4.5 milioane de locuitori, iar majoritatea vorbitorilor de guarani sunt în Paraguay și în provincia Corrientes din Argentina.
- Limba vietnameză este una dintre cele mai scumpe limbi străine din Europa și este vorbită în momentul de față de 70 de milioane de locuitori.
- Limba thailandeza este vorbită de aproximativ 46 de milioane de oameni și este înrudită cu familia de limbi thai-kadai, ce își are originea în sudul Chinei.
- Limba javaneza este vorbită în mod special pe insula Java. Limba javaneza este cunoscută de 98 de milioane de locuitori, ce reprezintă 42% din populația Indoneziei.
- Limba swahili circulă cel mai des în zona Zanzibar, Kenya, Congo, Burundi, sudul Somaliei și nordul Mozambicului.
- Limba zulu este vorbita în prezent de 10 milioane de locuitori din zona Africii, iar marea majoritate dintre aceștia locuiesc în Africa de Sud. Aceasta a devenit una dintre cele 11 limbi oficiale ale Africii de Sud în anul 1994.
- Limba yoruba este vorbită în zona Africii de Vest, iar numărul persoanelor care o vorbesc se ridică la 30 milioane de locuitori. Limba yoruba este vorbită în țări precum: Benin, Nigeria, Liberia, Sierra Leone.