- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Consumul de tutun ucide peste 80 de mii de oameni în întreaga lume în fiecare an. Pe lângă costul uman, consumul de tutun provoacă și degradarea mediului. Consumul de tutun este unul dintre factorii despre care se crede că va avea un impact negativ asupra eforturilor de realizare a agendei de dezvoltare durabilă adoptată de ONU până în 2030, care urmărește reducerea cu o treime a deceselor cauzate de tutun până în acel moment.
Citeste si: Peste 10 tone de tutun ar fi urmat să ajungă pe piața neagră din Iași
Istoria zilei mondiale fără țigări. Cum a luat naștere
Țările membre OMS au convenit să celebreze Ziua Mondială Fără Tutun pe 31 mai în 1987. De atunci, această zi este marcată în fiecare an cu o temă relevantă. Pentru acest an, tema este „Protejați Mediul”. Potrivit OMS, „impactul nociv al industriei tutunului asupra mediului este vast și în creștere, adăugând o presiune inutilă asupra resurselor deja limitate ale planetei noastre și ecosistemelor fragile”.
În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății onorează guvernele, organizațiile și indivizii pentru eforturile și contribuțiile lor la reducerea consumului de tutun. Anul acesta, OMS a selectat Jharkhand pentru Ziua Mondială fără Tutun (WNTD) Award-2022. India conduce un program național de control al tutunului pentru a educa oamenii despre implicațiile consumului de tutun pentru sănătate.
De asemenea, ajută la formularea politicilor și inițiativelor care ar putea ajuta țara să-și atingă obiectivul. Acest program a fost extins la Jharkhand în 2012.Consumul de tutun poate duce la cancer pulmonar, care îi afectează mai ales pe cei cu un istoric substanțial de fumat. Aproximativ 80 până la 90% dintre persoanele diagnosticate cu cancer pulmonar au un istoric de fumat de tutun. Tutunul este cauza principală de deces pentru bărbați și a doua cauză când sunt incluși atât bărbații, cât și femeile.
Citeste si: Horoscop săptămânal 30 mai 2022- 5 iunie 2022: Decizii greu de luat
Sfaturi pentru a renunţa la tutun
Un plan bun de renunțare abordează atât provocarea pe termen scurt de a renunța la fumat, cât și provocarea pe termen lung de a preveni recăderile. De asemenea, ar trebui să fie adaptat nevoilor dumneavoastră specifice și obiceiurilor de fumat.
Întrebări de pus
Fă-ți timp să te gândești ce fel de fumător ești, ce momente din viața ta necesită o țigară și de ce. Acest lucru vă va ajuta să identificați ce sfaturi, tehnici sau terapii pot fi cele mai benefice pentru dvs.
Ești un fumător foarte intens (mai mult de un pachet pe zi)? Sau ești mai mult un fumător social? Un simplu plasture cu nicotină ar face treaba?
Există anumite activități, locuri sau persoane pe care le asociați cu fumatul? Simți nevoia să fumezi după fiecare masă sau ori de câte ori faci o pauză pentru cafea?
Întinzi mâna după țigări atunci când te simți stresat sau deprimat? Sau este fumatul tău legat de alte dependențe, cum ar fi alcoolul sau jocurile de noroc?