Animalele au un rol foarte important în viața oamenilor. Această sărbătoare este marcată în majoritatea ţărilor din lume cu scopul de a promova drepturile şi bunăstarea tuturor animalelor, fie ele cu stăpân sau fără, sălbatice sau domestice. Ziua Mondială a Animalelor este sărbătorită la 4 octombrie, cu ocazia Sărbătorii Sfântului Francis de Assisi, un sfânt despre care se spune că înţelegea graiul animalelor.
Înfiinţată în 1931 în Italia, această sărbătoare anuală a tuturor animalelor a devenit în prezent o zi foarte populară care îşi propune să ne reamintească de rolul pe care animalele îl au pe Pământ, precum şi de oamenii care îşi dedică vieţile pentru a proteja animalele.
Pentru a respecta această sărbătoare cum se cuvine, suntem încurajaţi să nu mai purtăm obiecte vestimentare făcute din blană şi piele de animale, să nu mai folosim produse testate pe animale şi să încercăm ca măcar pentru o zi să alegem doar alimente pe bază
Citeste si: 1 Octombrie 2022: Ziua Internațională a Cafelei! Care este istoria acestei băuturi savuroase
În această zi se desfășoară diverse campanii pentru a ajuta animalele, de la cele fără stăpân până la cele pe cale de dispariție. Cercetători din diverse colțuri ale lumii au descoperit ca animalele pot într-adevăr stimula sănătatea fizică și mentală a omului. Prezența unor animale de companie lângă noi este benefică, chiar dacă de cele mai multe ori nu ne dăm seama, și ne ajută din punct de vedere emoțional, psihologic și social.
Ziua Mondială a Animalelor a fost inițiată de către Heinrich Zimmermann care a organizat prima Zi Mondială a Animalelor pe 24 martie 1925 la Palatul Sporturilor din Berlin, Germania. Peste 5.000 de persoane au participat la acest prim eveniment. Evenimentul a fost programat inițial pentru data de 3 octombrie, pentru a se alinia cu sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi, patronul spiritual al ecologiei, cu toate acestea, locul nu a fost disponibil în acea zi.
Citeste si: 4 octombrie 2022: Ziua Taco. O rețetă delicioasă pe care o poți încerca la tine acasă
Evenimentul a fost mutat pe 4 octombrie, pentru prima dată în 1929. Inițial, el a avut loc numai în Germania, Austria, Elveția și Cehoslovacia. În fiecare an, Zimmermann a lucrat neobosit pentru promovarea Zilei Mondiale a Animalelor. În cele din urmă, în mai 1931, la Congresul Internațional de Protecție a Animalelor de la Florența, Italia, propunerea lui de a face din 4 octombrie, Ziua Mondială a Animalelor, o sărbătoare universală, a fost unanim acceptată și adoptată ca rezoluție.