Close sidebar
Stiri

4 sfaturi ale medicului dentist pe care trebuie să le respecți ca la carte

4 sfaturi ale medicului dentist pe care trebuie să le respecți ca la carte [Sursa foto: Unsplash]

Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi dacă vrei să ai o dantură sănătoasă?!


In articol:

Vrei să ai o dantură sănătoasă și un zâmbet impecabil? Tot ce trebuie să faci este să respecți sfaturile oferite de medicul stomatolog. Vizitele regulate în cabinetul de medicină dentară sunt extrem de importante, deoarece în acest fel poți preveni apariția afecțiunilor dentare.

Totodată, o igienă orală corect realizată acasă îți va proteja dinții și te vei bucura permanent de o respirație proaspătă.

Iată o serie de sfaturi ale medicilor stomatologi pe care trebuie să le respecți, pentru a-ți păstra sănătatea dentară.

Tratarea la timp a parodontozei Contrar multor mituri întâlnite, parodontoza avansată se tratează  și este bine să mergi cât mai curând la un consult. În acest fel vei preveni pierderea dinților și costurile mult mai mari pentru înlocuirea lor cu implanturi dentare.

În primă etapă, medicul poate recomanda un tratament nechirurgical, unde se face un detartraj supra și subgingival pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului. Apoi, cu ajutorul tehnologiei laser și a igienizărilor profesionale, pungile parodontale se vor steriliza, iar asta va stopa evoluția parodontozei.

Vizitele periodice în cabinetul de medicină dentară

Medicii stomatologi recomandă ca la fiecare 6 luni să mergi în clinică pentru un control. Acest lucru te va ajuta medicul să depisteze în stadii incipiente anumite afecțiuni dentare și să curețe în profunzime dinții, prin îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului dentar. Conform Medical News Today 

în timpul unui control, medicul stomatolog va identifica posibilele carii, boli ale gingiilor, prin analiza unei radiografii dentare și va propune un plan de tratament potrivit nevoilor tale.

Frecvența vizitelor în cabinetul de medicină dentară poate varia, în funcție de istoricul de sănătate orală, vârsta, dar și rigurozitatea realizării igienei orale acasă.

Consumă alimente sănătoase

Zâmbetul este cartea ta de vizită, iar o dantură sănătoasă nu se întreține doar printr-o igienă orală corectă.

Este esențial să ai grijă și la alimentele pe care le consumi zilnic, iar astfel să menții un echilibru între micile plăceri și o dietă sănătoasă. Alimentele care te protejează împotriva cariilor sunt bogate în fibre, precum fructele și legumele, alimentele ce conțin amidon, precum cerealele și totodată lactatele. De asemenea, ceaiurile, datorită compușilor antioxidanți ajută la prevenirea cariilor dentare. În schimb, consumul de zahăr, băuturi acidulate favorizează apariția cariilor și erodează în timp smalțul dentar.

Respectă rutina zilnică de îngrijire orală

Igiena orală face parte din rutina zilnică a fiecăruia dintre noi și presupune curățarea întregii cavități orale și îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene. Aceasta se face de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara. Igiena orală corect realizată implică atât periajul dentar, cât și curățarea limbii, a gingiilor, a obrajilor și a tuturor zonelor greu accesibile periuței de dinți.

În plus, igiena orală presupune și folosirea mijloacelor auxiliare de curățare a cavității bucale, care îndepărtează toate resturilor alimentare și un număr cât mai mare de bacterii. Pe lângă pastă de dinți și periuță, pentru igiena orală mai poți utiliza ața dentară, apa de gură, dușul bucal, periuțele interdentare și răzușa linguală.