Premiile Oscar vor fi decernate la începutul lunii martie în 2025. Iată cinci lucruri mai puțin știute despre prestigioasele premii acordate în cinematografie.
de-a 97-a ediţie a galei Premiilor Oscar va avea loc pe 2-3 martie 2025 la Dolby Theatre din Los Angeles, iar pentru prima dată Conan O'Brien va fi gazda evenimentului. Nominalizările de anul acesta au fost anunțate pe data de 19 ianuarie, după o mică întârziere cauzată de dezastrul provocat de incendiile de vegetație care au avut loc în California. Printre actorii care ar putea pleca acasă cu un trofeu se numără și Sebastia Stan, actorul de origine română care a fost nominalizat la categoria „cel mai bun actor” pentru rolul din filmul „The Apprentice”.
Iată cinci lucruri pe care puțini le știu despre Premiile Oscar.
Descoperă aici cinci lucruri interesante despre Premiile Oscar [Sursa foto: Instagram]
Cinci lucruri interesante despre Premiile Oscar
Cel mai tânăr și cel mai bătrân câștigător de la Premiile Oscar
Tatum O'Neal a reușit să câștige premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar în 1974, pentru rolul său din „Paper Moon” la doar 10 ani, devenind astfel cea mai tănără persoană care a fost recompensată cu prestigiosul trofeu. Pe de altă parte cel mai bătrân câștigător al unui premiu Oscar este cineastul James Ivory. Acesta a primit premiul pentru „cel mai bun scenariu adaptat” pentru „Call Me by Your Name”, la vârsta de 89 de ani.
Cât costă organizarea galei Premiilor Oscar?
Organizarea unui eveniment prestigios precum este gala Premiilor Oscar implică de la an la an costuri substanțiale. În 2016, Academia de Arte și Științe Cinematografice a cheltuit aproximativ 21 de milioane de dolari pentru marea gală și aproximativ 20 de milioane de dolari pentru campania de promovare de pe parcursul anului. Se estimează că această sumă include aproximativ 250.000 de dolari pentru prânzul nominalizaților, 40.000-50.000 de dolari pentru statuetele Oscar, 25.000 de dolari pentru covorul roșu, 250.000 de dolari pentru securitate, 15.000 de dolari pentru gazdă și 2 milioane de dolari pentru petrecerea de după.
Care este povestea celebrei statuete Oscar?
Statuetele Oscar sunt simbolul Academiei Americane de Arte și Științe Cinematografice și sunt acordate anual celor mai mari realizări din industria filmului. Producția fiecărei statuete costă aproximativ 500 de dolari, fiind fabricată dintr-un metal Britannia placat cu niche, cupru, argint și aur de 24 de carate. Procesul de fabricație începe cu un an înainte, deoarece este esențial ca nimic să nu meargă prost. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, statuetele au fost realizate din ipsos timp de trei ani din cauza lipsei de metal. Designul statuetelor îi aparține directorului MGM, Cedric Gibbons, care a venit pentru prima dată cu ideea oferiri acestora.
Pe ce dată vor fi anunțați câștigătorii de la Premiile Oscar 2025? [Sursa foto: Instagram]
Actorii care au refuzat să primească un premiu Oscar
Chiar dacă pentru majoritatea actorilor câștigarea unui Oscar ar putea fi un vis devenit realitate, au existat de-a lungul timpului și actori care au refuzat prestigiosul premiu. Printre aceștia se numără Marlon Brando, Jean-Luc Godard, Peter O'Toole, Dudley Nichols și George C. Scott. În cazul lui Marlon Brando, actrița Sacheen Littlefeather a urcat curajos pe scenă pentru a ține un discurs în numele său, declarând politicos că dorește să refuze premiul din cauza convingerilor sale cu privire la modul în care industria cinematografică tratează nedrept indienii americani.
Ce primesc actorii care nu câștigă niciun premiu?
La gala Premiilor Oscar nu există pierzători, deoarece chiar și nominalizații care nu câștigă niciun premiul primesc un cadou special. Este vorba despre celebrele pungi cadou „SWAG” al căror conținut se ridică la aproximativ 100 000 de dolari. Acestea includ vacanțe de lux, ciocolată de firmă, o gamă largă de produse de înfrumusețare, bijuterii și multe altele. În unii ani, au fost oferite chiar și ședințe de terapie.