- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Vara anului 2024 a venit cu temperaturi record, de care românii fac tot posibilul să se ferească. Aceștia apelează la tot felul de trecuri, însă multe dintre ele le fac mai mult rău decât bine. Multe persoane au ajuns și la medic din cauza valului de căldură insuportabil. Acestea pot face insolație dacă petrec prea mult timp la soare sau pot ajunge la apuizare termică. Specialiștii le recomandă românilor să își ia măsuri de prevenție pe perioada caniculei, dar și să evite anumite greșeli. Iată care sunt acestea.
Citește și: Legea pentru protejarea animalelor în timpul caniculei. Ce amenzi usturoase riscă cei care nu o respectă
Ce nu este bine să faci când e caniculă?
Consumul băuturilor și mâncărurilor reci
Pentru a face mai suportabilă vremea caniculară, multe persoane aleg să consume băuturi și mâncăruri reci, însă se pare că acestea nu le fac bine deloc.
Dușul rece
Același proces are loc și în ceea ce privește dușurile reci. Deși mulți aleg să se răcorească pe parcursul zilei cu un duș rece, se pare că ceea ce simt ei este, de fapt, un mic șoc termin, generat de diferența semnificativă de temperatură. După dușul respectiv, temperatura corpului crește și mai mult. În perioadele în care meteorologii anunță val de căldură insuportabil, sunt recomandate dușurile cu apă călduță.
Citește și: Ultimele imagini cu Shannen Doherty în viață. Actrița, complet schimbată după lupta cu cancerul
Aerul condiționat
Aerul condiționat este esențial în orice locuință atunci când se anunță vreme torită. Deși este esențial ca fiecare încăpere să fie bine ventilată, trebuie să ținem cont de o regulă importantă pentru ca organismul să nu fie afectat de șocul termic.
Consumul băuturilor alcoolice, al cafelei și al sucurilor carbogazoase
Pe perioada verii, hidratarea este esenațială, astfel că specialiștii ne recomandă să bem apă din abundență, chiar și atunci când nu simțim senzația de sete. Totuși, aceștia avertizează că nu este bine să consumăm băuturi alcoolice, cafea sau sucuri carbogazoase, deoarece ele contribuie la deshidratare.
Crema de protecție solară
Multe persoane uită să aplice crema de protecție solară atunci când trebuie să plece de acasă, astfel că la finalul zilei se pot alege cu arsuri serioase. Specialiștii le recomandă să aleagă o cremă cu un factor de protecție adecvat, dar și să o aplice de mai multe ori pe parcursul zilei, mai ales dacă transpiră sau iau contact cu apa. De asemenea, este bine ca acestea să stea în interior la orele de vârf, adică între 10:00 și 18:00 și să limiteze activitățile fizice intense. În cazul în care este necesar să iasă afară, se recomandă purtarea unor haine ușoare, de culoare deschisă și din materiale cât mai naturale, cum ar fi bumbacul, care permit pielii să respire. În plus, este bine să stea la umbră sau să facă pauze dese în locurile umbroase.