- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Oricine își dorește o grădină cu plante decorative în orice anotimp trebuie să planteze plante perene, specii rezistente care își mențin foliajul tot timpul anului sau o bună perioadă de timp. Avantajele grădinăritului cu plante perene este acela că nu va trebui să le replantezi în fiecare an. Sunt rezistente, sunt frumoase, dar ia în considerare cel mai mare avantaj: grădina ta poate avea o paletă de culori și texturi în continuă schimbare, pe măsură ce anotimpurile se schimbă.
1. Festuca glauca sau iarba albastră este ideală pentru decorarea marginilor unei alei, a unui lac sau a unei zone stâncoase din grădină. Dacă spațiul din grădina ta este limitat, poți să plantezi Festuca și în ghiveci, cu condiția ca acesta să fie suficient de încăpător.
2. Tuia globulară aurie este un conifer rezistent, cu o creștere lentă. Frunzișul este de culoare verde la interior, iar pe margini de culoare galben-auriu, care, odată cu scăderea temperaturii, devine verde închis. Se poate planta în soluri lutoase, nisipoase și argiloase, cu condiția ca acestea să fie bine drenate, iar zonele în care se plantează să fie ferite de vânturile uscate.
3. Heuchera este planta potrivită pentru realizarea bordurilor, a rondourilor și a mixurilor de plante colorate în grădină. Heuchera este o specie care rezistă cu brio gerurilor iernii,
menținându-și coloritul indiferent de anotimp. Într-adevăr, nuanța frunzelor este puțin alterată în perioada de îngheț, dar parcă tot ne bucurăm dacă avem o pată de culoare în grădină.
4. Euonymus este o plantă de exterior rezistentă ce se folosește ca arbust decorativ și poate fi utilizat ca înlocuitor de gazon.
Puțin pretențios în ceea ce privește solul, Euonymus preferă solurile fertile, aerate și bine drenate, nu suportă apa care băltește la rădăcini. Euonymus este rezistent la ger și secetă, dar nu excesive. Preferă lumina, la semiumbră și umbră devine târâtor și agățător. Euonymus se poate cultiva la ghiveci și se poate tunde pentru modelarea formei.5. Cotoneaster este o plantă târâtoare, rezistentă la ger și secetă, așadar, se pretează foarte bine în marile orașe.
Realizarea unei combinații potrivite cu plante de exterior pentru grădina ta poate să fie o decizie dificilă. În primul rând, trebuie să alegi plante care vor arăta bine împreună. În același timp, trebuie să te asiguri că vor crește bine împreună, să fie potrivite tipului de sol din grădină, preferințelor față de lumină și regimului de udare. Identificarea culorilor asortate, a înălțimii ideale a plantelor este un factor-cheie atunci când dorești să combini plantele într-o anumită zonă.