Prima lună din anul 2025 este încărcată de sărbători care ocupă un loc aparte în sufletele credincioșilor. Acestea sunt trecute în calendarul ortodox cu cruce roșie, iar prima dintre ele este Boboteaza, Epifania sau Botezul Domnului, pe care românii o prăznuiesc la data de 6 ianuarie. Iată de ce tradiții și obiceiuri țin cont cu această ocazie.
Citește și: Noi detalii despre atentatul din fața hotelului Trump din Las Vegas! Cine este șoferul implicat în explozie
Pe data de 6 ianuarie 2025 are loc o sărbătoare importantă pentru credincioși, care este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie. Este vorba despre Botezul Domnului, cunoscut și sub denumirea de Bobotează sau Epifanie. Sărbătoarea amintește de ziua în care Mântuitorul a fost botezat în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.
Atunci când Iisus a apărut pe malulul Iordanului, Sfântul Ioan Botezătorul l-a recunoscut și l-a arătat mulțimii, fiind luminat de Duhul Sfânt. Hristos a fost botezat conform rânduielii Sfântului. După botez, cerul s-a deschis, iar Dumnezeu s-a coborât în chip de porumbel deasupra lui Iisus, mărturisind „Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit!” (Matei 3, 17).
De Bobotează, românii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri.
În unele zone, preotul aruncă o cruce de lemn în apa înghețată, iar tinerii sar după ea și încearcă să o recupereze. Cel care găsește crucea se spune că va avea noroc tot anul. La sate, oamenii au diverse obiceiuri pentru purificare. Aceștia își afumă casele și grajdurile sau aprind focuri mari și cântă anumite cântece. Se spune că atunci când preoții pun crucea în apă, din aceasta ies dracii și merg pe câmp, unde sunt sfâșiați de luni. De Bobotează se poate stabili cum va fi anul. Dacă pomii sunt îmbrăcați în promoroacă, atunci anul va fi bogat și norocos.
Fetele nemăritate își pot afla ursitul în noaptea de Bobotează. Acestea trebuie să-și lege un fir roșu pe inelar și să pună un fir de busuioc sub pernă pentru ca viitorul lor soț să le apară în vis. Tinerele care alunecă și cad pe gheață pe 6 ianuarie se vor mărita în următoarele luni. În unele zone se practică Iordănitul femeilor. Acestea se adună într-o casă și sărbătoresc.
În Ajunul Bobotezei, românii obișnuiesc să țină post negru, astfel că au grijă să nu mânânce și să nu bea nimic. Tot pe data de 5 ianuarie, preoții binecuvântează casele oamenilor cu apă sfințită și busuioc. Seara, creștinii pregătesc o masă festivă pentru toată familia, asemănătoare cu cea din ziua Crăciunului.
Gospodinele nu au voie să spele haine sau să facă treburi prin casă de Bobotează. În unele zone, nu se spală haine timp de două săptămâni, înainte de data de 6 ianuarie. De asemenea, nu este bine ca românii să se spele pe cap, deoarece se considetă că murdăresc apa sfințită și vor avea parte de dureri de cap tot anul. Românii nu au voie să se certe în Ajun de Bobotează, dar nici în ziua Botezului Domnului, deoarece riscă să fie nefericiți tot anul. De asemenea, pe data de 5 ianuarie nu se țese și nu toarce, deoarece aceste activități atrag ghinionul. Cei care nu țin cont de acest lucru vor avea casa invadată de șoareci sau molii.